Parijs 2024: Attila Valter legt uit waarom hij juichte voor vierde plek
foto: Cor Vos (archief)
maandag 5 augustus 2024 om 10:56

Parijs 2024: Attila Valter legt uit waarom hij juichte voor vierde plek

Het was een opvallend beeld aan het einde van de olympische wegrit voor mannen. Attila Valter finishte als vierde, maar kwam juichend over de streep. Had de Hongaar gemist dat Remco Evenepoel alleen vooruit reed en dacht hij dat hij een bronzen medaille had bemachtigd? Nee, zo is inmiddels duidelijk geworden.

Achter Evenepoel pakte Valentin Madouas het zilver. Het brons ging naar een andere Fransman, Christophe Laporte, die de rest van de achtervolgende groep ver voorbleef op de Pont d’Iena. Valter werd juichend vierde. “Ik zag de twee Fransen en voelde dat ik in de sprint nog zoveel kracht had dat niemand van de groep me nog zou remonteren. Maar de gebalde vuist en de blijdschap bij het overschrijden van de streep, betekende niet dat ik dacht dat ik derde was en een medaille had gewonnen”, aldus Valter bij de Hongaarse Eurosport.

“Sommige buitenlandse journalisten hebben dit misschien een beetje verkeerd begrepen. De blijdschap was vanwege mijn prestatie, de vierde plaats die ik pakte. Ik ben daar natuurlijk heel blij mee.”

Geen extreem zware koers, opening café
Volgens Valter was de olympische wegrit niet bijzonder zwaar. “Ik zat de hele tijd in goede positie en verdeelde mijn krachten goed. Ik heb goede beslissingen genomen vanaf het begin, maar het laatste uur was zwaar. Als ik naar mijn gemiddelde vermogen kijk, was het geen ongelofelijk zware koers. Maar 272 kilometer is wel heel lang.”

Valter bleef zondag nog in Parijs om te kijken naar de vrouwenwedstrijd, waar zijn landgenoot Kata Blanka Vas eveneens vierde werd. Maandag vliegt hij naar Hongarije, omdat hij daar vrijdag een belangrijke afspraak heeft. De renner van Visma | Lease a Bike opent die dag namelijk zijn eigen café met bijbehorende fietsenwinkel. Drie dagen later staat hij aan de start van de Ronde van Polen. De organisatie van die rittenkoers kondigde eerder al de deelname van Valters ploeggenoten Olav Kooij en Jonas Vingegaard aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.