Parijs 2024: De Vylder en Van den Bossche moeten genoegen nemen met bijrol in ploegkoers
foto: Cor Vos
zaterdag 10 augustus 2024 om 19:14

Parijs 2024: De Vylder en Van den Bossche moeten genoegen nemen met bijrol in ploegkoers

Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche hebben geen hoofdrol kunnen vertolken in de ploegkoers op de Olympische Spelen van Parijs. Na een harde koers moest het Belgische duo genoegen nemen met de tiende plaats. Portugal pakte de gouden medaille. Late rondewinst van Iúri Leitão en Rui Oliveira was doorslaggevend voor de winst van het duo.

Vooraf waren veel ogen gericht op Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip. De Nederlanders vormen sinds 2019 een koppel op de grote toernooien en haalden samen al prachtige successen. Tijdens de Spelen van Tokio reed het duo naar de vijfde plek en vervolgens haalden ze de Europese titel tijdens het EK van 2021 in Grenchen en de wereldtitel tijdens het WK van 2023 in Glasgow. Gingen de 33-jarige Havik en de 29-jarige Van Schip als de regerende wereldkampioenen ook met de olympische titel aan de haal?

Dan moesten ze wel afrekenen met een hele rits andere kanshebbers voor de gouden medailles. De Britten Oliver Wood en Mark Stewart, die Ethan Hayter verving, zijn de huidige vicewereldkampioenen. Ook de Nieuw-Zeelanders Aaron Gate en Campbell Stewart stonden afgelopen jaar in Glasgow op het podium. De Deen Michael Mørkøv mocht proberen zijn olympische titel van Tokio te verdedigen en deed dat aan de zijde van Niklas Larsen.

Legio kanshebbers
Andere kanshebbers waren de Franse thuisfavorieten Thomas Boudat en Benjamin Thomas, de ervaren Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt, de Italianen Simone Consonni en Elia Viviani en de Spanjaarden Sebastián Mora en Albert Torres. Namens België mochten Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche een gooi doen naar het podium. De 29-jarige De Vylder en de 23-jarige Van den Bossche haalden in 2022 de bronzen WK-medaille in de koppelkoers.

De eerste slag werd geslagen door Raphael Kokas en Maximilian Schmidbauer. Het jonge Oostenrijkse koppel pakte vroeg in de wedstrijd een ronde en nam daarmee de eerste serieuze voorsprong. Vervolgens gingen ook Iúri Leitão en Rui Oliveira op jacht naar een ronde, maar het peloton wilde Portugese koppel niet laten gaan. Kokas en Schmidbauer moesten niet lang daarna hun vroege inspanningen bekopen: ze verloren in geen tijd twee ronden en werden later zelfs uit de wedstrijd gehaald.

Verschillende renners gingen tegen de grond, onder wie Theo Reinhardt – foto: Cor Vos

Ondertussen wonnen verschillende landen hun sprints: de Italianen, de Spanjaarden, de Nieuw-Zeelanders en ook de Nederlanders. Na de zevende sprint probeerden ook Consonni en Viviani een ronde te pakken, waarop in het peloton even werd getwijfeld wie nu al het vuile werk ging opknappen. Ondanks dat het tempo een paar keer de hoogte in werd gejaagd, haalden de Italianen na de negende sprint hun ronde en de bijbehorende twintig punten.

Wedstrijd barst los
Nadat de Italianen waren aangesloten, barstte de wedstrijd echt los. Net na half koers namen ook Mørkøv en Larsen een ronde en daarmee sprongen de Denen met 32 punten naar de tweede plaats in de wedstrijd achter de Italianen (40). De Belgen stonden gedeeld zesde met negen punten, de Nederlanders waren negende met zes punten. Op een aanval van Shunsuke Imamura en Kazushige Kuboku werd nauwelijks gereageerd, waardoor de Japanners makkelijk een ronde pakten én de top drie binnenkwamen.

Terwijl de Nederlandse wereldkampioenen werden geviseerd, kreeg een aanval van Denis Rugovac en Jan Vones de ruimte. Het Tsjechische koppel pakte een mooie voorsprong, maar daarachter sprongen ook Havik en Van Schip weg. Het was een grote aanval van de Oranjeploeg, die voor nervositeit zorgde bij onder anderen de Denen. De Tsjechen gingen rond, maar de Nederlanders bleven hangen omdat van voren werd versneld door andere toplanden.

Havik en Van Schip leverden een geweldige inspanning, terwijl het veld volkomen uit elkaar werd geslagen. Een opmerkelijk beeld tijdens het Nederlandse offensief: Van Schip, die zonder opzet een van de Britse renners die uit de baan was van zijn fiets reed. Het was niet de enige val in het dit deel van de koers; ook onder anderen de Italianen, die aan de leiding stonden, waren betrokken bij een val. Consonni ging bij een aflossing met ploeggenoot Viviani tegen de grond.

Uiteindelijk werden Iúri Leitão en Rui Oliveira de winnaars van de olympische koppelkoers – foto: Cor Vos

Spannend tot de finish
De inspanningen van Havik en Van Schip werden niet beloond met rondewinst en alles kwam weer samen. Een late aanval van Leitão en Oliveira was wél succesvol. De twee Portugezen gingen rond en werden daarmee de verrassende leiders in de wedstrijd. Met alleen de eindsprint voor de boeg leidden de Portugezen met 45 punten. Italië stond tweede met 43 punten en Denemarken was derde met 41 punten. Wie greep de gouden medaille in de laatste spurt?

Leitão en Oliveira hadden nog wat over in de tank. De Portugezen wonnen de laatste sprint en verzegelden daarmee hun gouden medaille. Uiteindelijk haalden ze, dankzij hun winstronde, 55 punten. Dat waren er acht meer dan Consonni en Viviani, die met zilver genoegen moesten nemen. Mørkøv en Larsen legden met 41 punten beslag op brons. Havik en Van Schip eindigden als achtste met vijftien punten. De Vylder en Van den Bossche verloren in de slotfase een ronde en werden tiende, met -9 punten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.