Parijs 2024: Dit zeggen de concurrenten van Wout van Aert, Remco Evenepoel en Jasper Stuyven voor de wegrit
foto: Raymond Kerckhoffs
zaterdag 3 augustus 2024 om 11:00

Parijs 2024: Dit zeggen de concurrenten van Wout van Aert, Remco Evenepoel en Jasper Stuyven voor de wegrit

Overzicht Zaterdag wacht de climax van de Olympische Spelen voor de wegrenners. Dan staat hun olympische wegrit in het hartje van Parijs op het programma. De Nederlanders – met Mathieu van der Poel – en de Belgen – met Wout van Aert en Remco Evenepoel – zijn de topfavorieten. Wat verwachten zij, maar ook hun concurrenten van de wegrit? WielerFlits maakt een overzicht.

flag-nl Mathieu van der Poel: “Ik ben frisser uit de Tour gekomen, maar dat wil niet zeggen dat ik de benen van het WK in Glasgow terug ga hebben. Elk jaar is natuurlijk anders. Ik heb vastgehouden aan de voorbereiding op Glasgow. Niet exact hetzelfde, maar je houdt er toch in je achterhoofd rekening mee. De favorietenrol valt op zich wel mee. In een klassieker is het zeker iets voorspelbaarder. Dan heb je je eigen ploeg mee die mee kan controleren, dat is het grote verschil. Maar op zich blijft het doel hetzelfde.”

flag-nl Dylan van Baarle: “Of het een voordeel is dat Mathieu en ik vaak op intuïtie koersen? Misschien wel. Mathieu doet vaak, zoals in Glasgow, zijn eigen ding en dat pakte heel goed uit. Dus ja, ik denk dat we allebei wel een goed gevoel hebben voor het juiste moment. Dat moeten we zaterdag zien uit te spelen.”

flag-nl Daan Hoole: “Het gaat een lastig begin worden. Ik moet de eerste uren echt flink aan de bak. Hopelijk niet te veel, want dan hebben we een goede situatie. Voor mij is het heel bijzonder om hier te zijn. We zijn afgelopen week een keer naar het olympisch dorp gegaan. Dan zie je ook de andere sporters en wat voor enorm evenement het is. Dat is wel speciaal. Het is anders dan een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, het is supergroot. Dat is heel mooi om mee te maken.”

flag-be Remco Evenepoel: “Mathieu van der Poel altijd gevaarlijk. Tom Pidcock heeft ook een goede vorm te pakken, dat hebben we maandag gezien in de mountainbikewedstrijd. Het is een parcours waar veel renners goed uit de voeten kunnen. Maar ik denk dat de andere concurrenten dat ook over ons zeggen. Wij moeten ons vooral op onszelf focussen en zeker niet de koers op één andere concurrent afstemmen. Maar, Mathieu is wel één van de vijf topfavorieten.”

flag-be Jasper Stuyven: “Het is niet onterecht dat de concurrentie naar ons kijkt. Anderzijds, dat doen ze ook op de wereldkampioenschappen. En toch hebben we de voorbije jaren op zich enkel met Remco gewonnen. Dus dat wil niet zeggen dat je blind niet naar de anderen moeten kijken. Ik denk dat er zeker andere jongens zijn die ook tot de favorieten behoren en zich niet moeten wegsteken. (…) Mathieu, Mads, voor mij ook Biniam, de Fransen. Dat zijn ook favorieten voor mij. Je kan er gemakkelijk tien opnoemen.”

flag-be Tiesj Benoot: “Dat we met vier renners zijn, kan op verschillende manieren een voordeel zijn. Het spreekt voor zich dat elk ander land in de meeting zal zeggen dat ze mee moeten zijn als er een Belg mee is. Dus dat wordt niet evident voor ons. En dan is de vraag hoe er gekoerst wordt in de start. Gaan er echt sterke renners, dan moeten we mee zijn. Dan moeten we er niet willen gaan achter rijden.”

flag-fr Julian Alaphilippe: “Ik voel me goed en gemotiveerd. Ik beschouw mezelf zeker niet als een favoriet. Maar zo zit ik sowieso niet in elkaar. Ik vergelijk mezelf niet graag met anderen. Ik doe mee om mijn uiterste best te doen voor de Franse ploeg. We hebben een doel dat me nauw aan het hart ligt.” (L’Équipe)

flag-fr Christophe Laporte: “Ik ben in goede vorm, ik voelde me erg goed in de Tour de France en ik ben goed hersteld. Ik verwacht veel van deze wedstrijd, zoals van alle grote wedstrijden waaraan ik deelneem. Het parcours ligt mij, maar ook mijn drie ploeggenoten. Er zijn ook heel veel concurrenten. Te veel om op te noemen.” (Cyclism’Actu)

flag-us Matteo Jorgenson: “Met het team dat de Belgen hebben, kunnen ze gokken. Ik voorspel een winnaar na een solo. Remco Evenepoel zit in een luxepositie omdat hij zonder nadenken kan aanvallen door het feit dat achter hem zijn ploeggenoten zitten die mee kunnen springen met tegenaanvallers. Zo zie ik het. Een beetje zoals op het WK in Australië dat hij won. België heeft het sterkste team. Jasper Stuyven is echt in topvorm, dan weet je dat zijn benen goed zijn. Hij is ook een kaart om te spelen, net als Wout en ook Tiesj is goed. Dus als België niet wint, is het bijna een schande (lacht).” (Cyclingmole TV)

flag-gb Stephen Parks (performance director): “Tom Pidcock is een professional. Hij zal snel weer back on it zijn. Hij is meteen na de wedstrijd in het ‘post-race recovery protocol’ gegaan, ik ben zeker dat hij klaar zal zijn voor de strijd. Winnen op de mountainbike geeft hem bovendien vertrouwen voor de wegwedstrijd. De dubbel is zeker mogelijk.” (CyclingNews)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.