Parijs 2024: Evenepoel verovert goud door Ganna en Van Aert te verslaan in spannende tijdrit
foto: Cor Vos
zaterdag 27 juli 2024 om 17:59

Parijs 2024: Evenepoel verovert goud door Ganna en Van Aert te verslaan in spannende tijdrit

Remco Evenepoel is de nieuwe olympische kampioen tijdrijden. Op een nat parcours in Parijs was de Belg de betere van Filippo Ganna en Wout van Aert. Joshua Tarling, die onderweg van fiets moest wisselen, strandde op twee tellen van het podium.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De route van de olympische tijdrit voor mannen was identiek aan die van de vrouwen. De coureurs reden een ronde van 32,4 kilometer, met tussenpunten op 19 en 11 kilometer van de streep. Het parcours was vlak en op papier niet al te technisch. De regen en daardoor gladde wegen zorgden er echter wel voor dat men op moest letten, want bij de vrouwen hadden we al meerdere rensters onderuit zien gaan.

Fietswissel Tarling
De eerste mannen bleven gelukkig allen overeind. Van hen noteerde Mathias Vacek de beste tussentijden onderweg en ook op de streep was hij de snelste. Ondertussen kwamen de eerste favorieten op het parcours. Zo deed Magnus Sheffield bij het eerste tussenpunt 17 seconden beter dan Vacek, was Van Aert nóg drie seconden sneller en had Joshua Tarling… een lekke band. De Brit, een van de topfavorieten voor het goud, moest van fiets wisselen en verloor zo kostbare seconden. Toch beperkte hij de achterstand op Van Aert bij het eerste tussenpunt tot vier seconden.

Van Aert reed met twee dichte wielen – foto: Cor Vos

Bij het tweede tussenpunt sloeg Van Aert een groter gat met de renners die hem vooraf waren gegaan. Vooral Sheffield, die onderuit was gegaan, verloor veel van zijn pluimen. De grote concurrenten zaten echter achter hem. Zo kwamen Remco Evenepoel en Filippo Ganna eerst nog langs het eerste tussenpunt, als nummers één en twee. Evenepoel pakte hier zeven seconden op Ganna en tien op Van Aert.

Toptijd Van Aert
Ondertussen bereikte Daan Hoole de finish. De Nederlander noteerde de dan vijfde tijd, op elf tellen van nog altijd Vacek. Het was Stefan Bissegger die de Tsjech uiteindelijk van de troont stootte. Heel lang mocht de Zwitser niet genieten van de koppositie, want Van Aert was in aantocht. De Belg scherpte de toptijd met exact een minuut aan. Tarling was intussen al voorbijgekomen bij het tweede tussenpunt, waar zijn achterstand op Van Aert was opgelopen tot zes seconden.

Daan Hoole – foto: Cor Vos

Ganna bleef dichter in de buurt van Van Aert, maar moest na 22 kilometer ook vijf seconden toegeven. Het was uiteindelijk Evenepoel die bij dit tweede tussenpunt de tijd van zijn landgenoot verbrak. De strijd was echter nog niet gestreden: het verschil was nog ‘slechts’ twaalf seconden. Ook Ganna en Tarling mochten nog hoop houden, al maakte eerstgenoemde in het laatste deel wel een gevaarlijke slipper. De Italiaan wist gelukkig net overeind te blijven.

Evenepoel pakt goud
Tarling reed nog een sterk slot, maar kwam op de streep net tekort ten opzichte van Van Aert. Twee seconden scheidden de twee. Het leverde Van Aert geen goud op, want Ganna deed elf seconden beter dan de Belg. Ook het zilver zou er niet inzitten voor Van Aert, want er kwam nog een sneltrein binnen. Evenepoel deed vijftien seconden beter dan Ganna en pakte zo het goud. Het zilver was voor Ganna, het brons voor Van Aert. Laatstgenoemde bleef de onfortuinlijke Tarling twee tellen voor. Daan Hoole finishte op de zeventiende plaats.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.