Parijs 2024: Kristen Faulkner pakt drie dagen na gewonnen wegrit ook goud op de baan
vlnr. Valente, Dygert, Williams en Faulkner - foto: Cor Vos
woensdag 7 augustus 2024 om 21:32

Parijs 2024: Kristen Faulkner pakt drie dagen na gewonnen wegrit ook goud op de baan

Kristen Faulkner heeft met de Amerikaanse vrouwenploeg de gouden medaille gehaald op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen van Parijs. Drie dagen eerder kroonde Faulkner zich ook al tot olympisch kampioen in de wegrit, nadat ze in de finale was weggereden uit de kopgroep met Marianne Vos en Lotte Kopecky. Daarmee pakte ze een bijzondere dubbel die al 24 jaar niet meer was voorgekomen.

De Verenigde Staten werden op voorhand al tot de favoriete landen gerekend voor winst op de ploegenachtervolging. Chloé Dygert, Jennifer Valente en Lily Williams maakten al deel uit van de achtervolgingsploeg die tijdens de Spelen van Tokio brons pakte. Aan dit trio werd voor Parijs Kristen Faulkner toegevoegd. De 31-jarige renster kwam deze week als olympisch kampioen bij het team, nadat ze zondag de wegwedstrijd had gewonnen.

Faulkner op het podium na de wegwedstrijd met Marianne Vos en Lotte Kopecky – foto: Cor Vos

Het was Nieuw-Zeeland dat dinsdag de kwalificatie won, met vijf tienden voorsprong op de Verenigde Staten. Samen met Groot-Brittannië en Italië hielden zij hiermee uitzicht op de gouden medaille. De Verenigde Staten plaatsten zich daarna ten koste van Groot-Brittannië voor de finale, terwijl Nieuw-Zeeland zich ten koste van Italië verzekerde van een plaats in de gouden finale.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië ontliepen elkaar niet erg veel, maar hun vroege voorsprong konden Valente, Williams, Dygert en Faulkner vasthouden tot aan de finish na 4000 meter. Uiteindelijk zetten de Amerikaanse vrouwen de klok stil na 4:04,306 minuten – slechts 64 duizendsten boven het wereldrecord. Daarmee realiseerde Faulkner een bijzondere dubbel.

Bijzondere dubbel
Faulkner voegde zich namelijk in het rijtje atleten dat in één editie van de Spelen in twee verschillende olympische sporten goud wist te winnen. De vorige keer dat dit gebeurde, is 24 jaar geleden. Leontien Zijlaard-van Moorsel behaalde toen de gouden medaille in zowel de wegwedstrijd, de individuele tijdrit als de individuele achtervolging op de baan. Dat laatste onderdeel verdween na 2008 van het olympisch programma.

Leontien van Moorsel won in Sydney zowel de wegrit, de tijdrit als de achtervolging – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.