Parijs 2024: Puck Pieterse grijpt naast MTB-medaille na lekke band, goud voor thuisrijdster Ferrand-Prévot
Foto: Cor Vos
zondag 28 juli 2024 om 15:36

Parijs 2024: Puck Pieterse grijpt naast MTB-medaille na lekke band, goud voor thuisrijdster Ferrand-Prévot

Pauline Ferrand-Prévot heeft het olympisch goud gegrepen in het cross country mountainbiken. In haar eigen land duldde de Française in een van haar laatste grote mountainbike-wedstrijden geen tegenstand. De Nederlandse Puck Pieterse deed lang mee voor het zilver, maar zag een lekke achterband roet in het eten gooien. Zij werd vierde.

Na de twee individuele tijdritten bij op zaterdag, ging het wielerprogramma op de Olympische Spelen van Parijs zondag voort met het cross country mountainbiken bij de vrouwen. Op voorhand was er heel wat te doen over het kunstmatige parcours op en rond Elancourt Hill, waar de toplaag uit gravel bestond. Volgens topfavoriete Puck Pieterse en Nederlands bondscoach Gerben de Knegt kon dat voor gevaarlijke taferelen zorgen in de gladde bochten.

Het parcours was ook best technisch, en daarom was goed van start gaan nog belangrijker dan anders. Rond de klok van 14 uur vertrokken de 35 dames aan hun olympische strijd. De debatten werden geopend door de Oostenrijkse Laura Stigger, een van de schaduwfavorieten voor een medaille. Meteen in haar spoor zagen we de Françaises Pauline Ferrand-Prévot en Loana Lecomte, kort gevolgd door Puck Pieterse.

Naar de andere favorieten was het op dat moment in de wedstrijd al iets verder zoeken. De Zwitserse Alessandra Keller, de Britse Evie Richards en de Zweedse Jenny Rissveds volgden op dat moment al op een tiental seconden. Iemand als de Hongaarse Blanka Vas moest al het dubbele toegeven. Er werd voorin in de wedstrijd dan ook meteen hard doorgereden.

Na een ronde waren de vier al volledig los. Pieterse wilde ronde twee graag op kop indraaien, maar al snel werd ze door de vijfvoudige wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot op haar nummer gezet. De Française nam niet alleen het initiatief, maar ging op de beklimming meteen na de passage aan de aankomstlijn ook stevig op de trappers staan. Pieterse zat goed in het wiel, maar moest snel gaan zitten en gaf op korte tijd veel terrein toe. Na een kwartier wedstrijd was Ferrand-Prévot duidelijk alleen.

Ferrand-Prévot domineerde de hele wedstrijd – foto: Cor Vos

In geen tijd had ze zo een voorsprong van een halve minuut beet op Pieterse en Lecomte, die intussen de snel gestarte Stigger had losgegooid. Pieterse nam na een twintigtal minuten koers op haar beurt afscheid van Lecomte. De Nederlandse bleef wel ronde na ronde tijd verliezen op een indrukwekkende Ferrand-Prévot, maar op haar beurt bleef ze wel uitlopen op de renners achter zich. Lecomte daarentegen viel volledig stil en kreeg het gezelschap van Rissveds, Keller en Stigger. Dat tempo lag ook te hoog voor de Française, die vermoeid ten val kwam en zelfs met de brancard moest worden afgevoerd.

Ferrand-Prévot leek daarentegen zeer ontspannen rond de rijden. Na 45 minuten wedstrijd had ze een geruststellende bonus van anderhalve minuut beet, na een uur wedstrijd ging de kloof al boven de twee minuten. Pieterse had intussen ook in de gaten dat zilver het maximaal haalbare zou zijn en bleef een halve minuut bonus houden op de achtervolgers. Maar na 55 minuten koers sloeg het noodlot toe voor de Nederlandse: ze moest op een zéér slecht moment afrekenen met een lekke achterband.

Pieterse verloor op die manier niet alleen haar hele voorsprong op haar achtervolgers, maar ook een daaropvolgende wielwissel – fietswissels zijn verboden in het mountainbiken – in de materiaalpost nam véél tijd in beslag. Toen Pieterse goed en wel terug vertrokken was, moest ze al veertig seconden goedmaken op Rissveds, Stigger, de Amerikaanse Hannah Batten en Alessandra Keller, die plots weer voor de zilveren plak konden strijden.

Pieterse toonde zich wel strijdbaar, en rolde eerst Evie Richards en vervolgens ook Stigger en Keller op. Alleen ging het er in de strijd voor plek twee stevig aan toe. Rissveds en Batten hadden simpelweg een te grote voorsprong om een medaille nog realistisch te maken voor Pieterse, die op plaats vier bleef steken. Batten trok in de slotronde de tweede plaats naar zich toe, ruim drie minuten na een indrukwekkende Ferrand-Prévot, die in eigen land een gedroomd afscheid kreeg.

Ferrand-Prévot grijpt olympisch goud in Parijs – foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.