Parijs 2024: Puck Pieterse schiet niets op met straf voor zilveren Haley Batten
Foto: Cor Vos
zondag 28 juli 2024 om 16:53

Parijs 2024: Puck Pieterse schiet niets op met straf voor zilveren Haley Batten

De wedstrijdjury is ruim anderhalf uur in beraad geweest over een manoeuvre van de Amerikaanse Haley Batten in de olympische mountainbikewedstrijd. Uiteindelijk is besloten om haar een geldboete toe te kennen en niets aan de uitslag te veranderen.

Het beraad ging over een manoeuvre van de Amerikaanse in de laatste ronde van de wedstrijd. Batten, die uiteindelijk een zilveren medaille greep, reed tijdens haar pittige strijd met de Zweedse Jenny Rissveds door de materiaalpost zonder bevoorrading aan te nemen of van wiel te wisselen, wat volgens de UCI-regels verplicht is.

Dat nieuws bereikte na de podiumceremonie ook Pieterse, die na een lekke band vierde werd en dus net naast het podium viel. Daarop besloot Pieterse samen met de Nederlandse delegatie om zelf met de UCI te gaan praten. Het bleek dat het niet mogelijk was om hiertegen in protest te gaan, maar de jury gaf aan dat ze het incident zelf al hadden waargenomen.

De Nederlandse delegatie met bondscoach Gerben de Knecht en Pieterse kreeg bij de jury te horen dat de jury de beelden nogmaals zou bestuderen. Wat de situatie niet vooruithielp, is dat er in de UCI-regels geen strafmaat voorzien is voor zo’n onreglementaire passage door de materiaalpost. “Dat is iets dat we in de toekomst moeten veranderen”, kreeg De Knegt te horen.

De jury besloot vervolgens Batten een geldboete op te leggen en niets aan de uitslag te veranderen. Daar schoot Pieterse natuurlijk niets mee op…

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.