Parijs 2024: Waarom het olympisch gevaar misschien niet in de landen schuilt, maar in Lidl-Trek
foto: Cor Vos
zaterdag 3 augustus 2024 om 08:59

Parijs 2024: Waarom het olympisch gevaar misschien niet in de landen schuilt, maar in Lidl-Trek

Kampioenschappen zijn in het wielrennen altijd rare wedstrijden. Het hele het jaar rijd je voor een merkploeg en dan die twee en uitzonderlijk drie keer per jaar in landenteams. Zo ook op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Wat blijkt? Denemarken zou weleens flink in het voordeel kunnen zijn.

Nee, wees gerust. Dylan van Baarle gaat Wout van Aert en/of Tiesj Benoot echt niet helpen, ondanks dat ze bij Visma | Lease a Bike in dezelfde merkenploeg rijden. En andersom ook niet. Wellicht dat eenling Attila Valter (Hongarije) of Jan Tratnik (dat een duidelijk kopman mist na het afzeggen van Tadej Pogacar) een helpende hand bieden, maar dat valt nog te bezien. Dat Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel ook niet heel veel of in het geval van MVDP zelfs helemaal geen ploegmaats uit het dagelijks leven in koers hebben, gaat ook het verschil niet maken.

Maar bij Denemarken kan dit wel het geval zijn, legt Youri uit in de WielerFlits Podcast. “Die hebben met Mads Pedersen ook een echt serieuze medaillekandidaat. Zij starten met Mikkel Bjerg en Michael Mørkøv als twee pure knechten. In de finale heeft Pedersen dan nog Mattias Skjelmose. Maar hun merkteam Lidl-Trek is met negen renners het best vertegenwoordigd. Denk aan Alex Kirsch bij Luxemburg, Ryan Gibbons van Zuid-Afrika, Toms Skujins uit Letland en Mattias Vacek uit Tsjechië. Die rijden allemaal alleen, maar die gaan nooit die titel winnen.”

“Dus als Pedersen het een beetje slim aanpakt, heeft hij naast zijn drie landgenoten nog wat mogelijke krachten die je kan gebruiken in koers om het te controleren”, gaat onze verslaggever verder. “Natuurlijk zijn de Spelen het hoogst haalbare en verwacht ik dat de toppers altijd het landsbelang zullen dien, maar het is wel een gegeven dat speelt. Maar als ik het zo zie, kan alleen Denemarken daar een voordeel uit halen.” Ook Jakob Søderqvist van Lidl-Trek U23 rijdt namens Zweden als eenling. Kanttekening is wel: Daan Hoole en Jasper Stuyven kunnen ook praten met hun ploegmaats bij Lidl-Trek. “Dit is een mooie voor achteraf”, sluit Maxim het onderdeel af.


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.