Parijs 2024: Wat was jouw favoriete moment van de Olympische Spelen?
foto: Cor Vos
zondag 11 augustus 2024 om 17:55

Parijs 2024: Wat was jouw favoriete moment van de Olympische Spelen?

Discussie De Olympische Spelen in Parijs zitten erop. Twee weken lang streden wielrenners over heel de wereld voor de medailles. Nederland won uiteindelijk zeven medailles in het wielrennen, België vijf. Wat was jouw hoogtepunt van de Spelen? Discussieer mee!

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Op de eerste dag van de Olympische Spelen mochten de wielerfans meteen voor hun televisie kruipen voor de tijdrit. Een ontketende Grace Brown blies alles en iedereen weg. De Australische won met meer dan anderhalve minuut voorsprong. Bij de mannen werd het spannender. Remco Evenepoel zette uiteindelijk de snelste tijd neer. De jonge Belg versloeg Filippo Ganna en landgenoot Wout van Aert.

Het werd niet de laatste triomf van Evenepoel, want een week later kwam hij andermaal in actie. Deze keer in de wegrit. Evenepoel opende zelf op ruime afstand van de finish de finale, maar keek daarna wat de kat uit de boom. Hij wachtte zijn moment af, en sloeg vervolgens genadeloos toe. Met een verschroeiende demarrage reed hij in no-time naar de koplopers toe, die hij daarna een voor een achter zich liet. De Belgische coureur reed zo solo naar een historische olympische dubbel.

Evenepoel bij zijn triomf – foto: Cor Vos

In de wegrit bij de vrouwen kregen we een spannende strijd te zien. Marianne Vos leek lange tijd het te gaan uitvechten met de Hongaarse Blanka Vas, maar in de slotfase kregen zij nog gezelschap van Lotte Kopecky en Kristen Faulkner. Een sprint met vier werd het niet, want Faulkner koos het perfecte moment om weg te rijden. Vos, Vas en Kopecky reageerden niet, de vogel was gaan vliegen. Vos sprintte wel naar zilver. Zo belandde zij twaalf jaar na haar gouden medaille in Londen andermaal op het podium in de Spelen.

Het wegwielrennen zat er dan op. De wielerfans konden echter blijven genieten, want maandag kregen ze een zinderende strijd te zien in het mountainbiken. Tom Pidcock was goed op weg om goud te pakken, maar kreeg te maken met een lekke band. Na een lange inhaalrace vocht hij een strijd uit tegen thuisrijder Victor Koretzky. Dat werd een absolute nagelbijter, die Pidcock uiteindelijk naar zich toe kon trekken.

De ontlading bij Pidcock was enorm – foto: Cor Vos

De laatste dagen op de Spelen stonden in het wielrennen in het teken van het baanwielrennen. Voor de Nederlanders werd dat een groot feest. Nederland wist maar liefst vijf medailles te pakken in Saint-Quentin-en-Yvelines. Harrie Lavreysen was de grote slokop met drie gouden medailles. De Lichtflits uit Luyksgestel won de teamsprint – samen met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland -, de sprint én de keirin. Een olympische trilogie om ‘u’ tegen te zeggen.


Wat was jouw favoriete moment van de Olympische Spelen? Discussier mee! 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.