Pascal Hervé (60) overleden, jarenlange beruchte helper van Richard Virenque
Pascal Hervé is op kerstavond overleden. De 60-jarige Fransman maakte in september bekend dat hij geopereerd werd aan maagkanker, maar het is niet duidelijk of hij daaraan ook is overleden. Over de doden niets dan goeds, maar we kunnen er niet omheen dat er rond Hervé een zweem van dopinggerelateerde zaken hangt. Twee keer was hij betrokken bij een groot schandaal.
De Fransman werd pas laat prof. Als amateur deed hij mee aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona en in datzelfde jaar werd hij Frans kampioen bij de elites zonder contract. Dat zorgde ervoor dat Hervé – dan 29 en een half jaar oud – begin 1994 zijn profdebuut maakt bij Festina-Lotus, dan een van de grootste Franse equipes in het peloton. Bij de profs wist de Fransman enkele mooie koersen te winnen, zoals de GP Ouest France-Plouay (nu bekend als de Bretagne Classic) en ritten in de rondes van het Baskenland en Zwitserland, alsmede een etappe in de Giro d’Italia. Ook droeg hij een dag de roze trui en in de Tour de France de bolletjestrui.
Meerdere dopingzaken
Hervé was dus geen laagvlieger, maar ontwikkelde zich vooral tot meesterknecht, vaderfiguur en boezemvriend van Richard Virenque. Hem hielp Hervé aan vier van zijn in totaal zeven gewonnen bergklassementen in de Tour. Maar Hervé was ook met zijn kopman (naast Alex Zülle) betrokken in de Festina-affaire in de Tour van 1998. De Belgische verzorger Willy Voet van Festina-Lotus werd toen betrapt met een hoeveelheid epo in zijn wagen. Virenque lapte vrijwel al zijn ploegmaats erbij en hield samen met Hervé zijn eigen onschuld vol, zelfs tot na het strafproces in 2000.
Inmiddels waren Virenque en later ook Hervé verhuisd naar het Italiaanse Team Polti. Waar zijn kopman in het najaar van 2000 alsnog dopinggebruik bekende, verkaste zijn jarenlange luitenant naar het kleine Alexia Alluminio – eveneens uit Italië. Met die ploeg betwistte Hervé de Giro d’Italia van 2001, die net als de Tour van 1998 bekendstaat als een van de meest door doping getekende grote rondes. Mede dankzij Hervé, die na de zestiende etappe positief testte op epo. Hij beëindigde op 37-jarige leeftijd meteen zijn profcarrière. Op diezelfde dag deed de Italiaanse politie een inval in de ploeghotels en werden veel renners betrapt met doping.
Na zijn carrière ging Hervé een aantal restaurants en cafés uitbaten in Limoges, waarna hij in 2013 verhuisde naar Canada. Tussen 2015 en 2017 keerde hij kort terug in de wielerwereld, toen hij ploegleider werd bij het Canadese Continental-team Garneau-Québecor. Hij werd ook mede-eigenaar van een trainingscentrum voor lokale sporters in Québec en organiseerde wielrenreizen in verschillende delen van Frankrijk. Tegen L’Équipe zou hij zeggen dat hij het waardeerde dat men in Canada nooit terugkeek naar zijn verleden. Dat deed hijzelf overigens ook niet: “Ik heb geen spijt, ik kijk nooit terug”, zei hij tegen de Franse sportkrant.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.