Lefevere ‘helemaal anti’ gravelrit: “Alle tijdwinst van Evenepoel kan met een lekke band weg zijn”
foto: Cor Vos
zaterdag 6 juli 2024 om 10:27

Lefevere ‘helemaal anti’ gravelrit: “Alle tijdwinst van Evenepoel kan met een lekke band weg zijn”

Patrick Lefevere heeft felle kritiek geuit tegen de gravelrit. De manager van Soudal Quick-Step vertelt in zijn column in Het Nieuwsblad dat hij vindt dat een gravelrit geen plaats heeft in een grote ronde. “De remedie voor saaie etappes is niet de kermis van een Tourpeloton over gravel.”

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Lefevere blikte eerst nog even kort terug op de sterke tijdrit van Remco Evenepoel, al gaat hij snel over naar kritiek op de gravelrit. “Je wil niet weten hoeveel tijd, moeite en manuren er in de voorbereiding op deze tijdrit zijn gekropen. Door Remco en de staf. We kwamen om te winnen en dat is gelukt. Dat neemt niemand ons nog af, maar mijn frustratie is: alle tijdswinst in het klassement, waar zo hard voor is gewerkt, kan je zondag in de gravelrit in veelvoud kwijtspelen met één lekke band.”

‘Helemaal anti’
“Ik kom er met graagte voor uit: ik ben helemaal anti. Ooit was ik tegen de Strade Bianche, maar alleen een idioot verandert nooit van mening. Die koers kan ik ondertussen appreciëren. Maar gravel in de Tour? Onzin, vind ik het. Vermaak voor de massa, brood en spelen. Er staat een beeld op mijn netvlies gebrand van Cadel Evans in de Giro van 2010. Hij won toen de gravelrit, maar kwam over de meet met een aangekoekte grind-brei die zijn hele gezicht bedekte. Is dat hoe we de renners willen zien?”

“De Tour beloont de compleetste renner, maar daar zijn limieten aan. Voor mij: geen gravel, geen col die zo steil is dat je er een mountainbikeverzet voor nodig hebt en ook geen kasseien. Ik moet er niemand van overtuigen dat ik een grote fan ben van Parijs-Roubaix, maar een Tourpeloton moet je daar niet over sturen. k snap dat ASO bezorgd is over te veel ‘overgangsetappes’ en dat de jeugd sprintetappes misschien een beetje saai vindt. Maar de remedie is niet de kermis van een Tourpeloton over gravel.”

Niet de enige
Lefevere is zeker niet de enige die kritiek uit op de gravelrit. Toen het parcours van de Tour werd voorgesteld, was Richard Plugge een van de kritische mensen. “Die gravelrit, dat slaat nergens op, ik snap niet dat ze dat nu weer opzoeken. Daardoor breng je de pechfactor te hard in het parcours. Het gaat om wegwielrennen.”

“Gravel kan zo’n impact hebben op het resultaat, puur door pech. Hetzelfde geldt voor kasseien, maar dat komt niet zo veel voor en en hoort historisch ook meer in die regio. Maar goed, voor de rest is het prachtig. De renners zullen drie weken lang aan de bak moeten”, zei Plugge toen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.