Patrick Lefevere noemt oortjes-experiment ‘compleet ridicuul en symptomatisch’
foto: Cor Vos
zaterdag 17 augustus 2024 om 10:49

Patrick Lefevere noemt oortjes-experiment ‘compleet ridicuul en symptomatisch’

De oortjes, het beroert al een aantal dagen heel wat mensen in de wielerwereld. Richard Plugge en UCI-baas David Lappartient maakten er al ruzie over op sociale media, nu heeft Patrick Lefevere zich gemoeid. In zijn column in Het Nieuwsblad noemt Lefevere het oortjes-experiment ‘compleet ridicuul en symptomatisch’.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Terug naar de derde etappe van de Ronde van Polen. De Franse renner Nicolas Debeaumarché ging toen bijzonder hard tegen de grond, waarna het even duurde voordat hij werd bijgestaan door een medisch team. Volgens een aantal betrokkenen, waaronder Plugge, was dat te wijten aan het gebrek aan radiocommunicatie in koers, iets wat de UCI aan het testen is in Polen. Debeaumarché brak een ruggenwervel.

“Het was chaos vandaag, zonder radio’s”, opende Plugge zijn na de etappe tweet. “De UCI kan niet doorgaan met het verbieden van radio’s. Het heeft de koers in een grote farce veranderd. Net zoals we dat zagen op de Olympische Spelen waar renners niet eens hun volgwagen kunnen roepen als ze een mechanisch probleem hebben.”

De kritiek van Plugge bleef niet onbeantwoord. UCI-baas David Lappartient reageerde, ook op sociale media, zelfs erg fel: “He Richard. Je bent betrapt op het verspreiden van fake news! De valpartijen in de Ronde van Polen hebben niets te maken met de afwezigheid van radio’s en dat weet jij ook. Alle renners zijn naar onze standaarden geholpen. De prioriteit van de UCI is veiligheid. Jij wilt radio’s houden…”

Lefevere: “Niet toevallig in de Ronde van Polen”
Vervolgens bleef het even stil rond het onderwerp, maar Lefevere heeft zich nu gemengd in de discussie. “Ik wil mijn column graag afsluiten met mijn mening over de discussie rond de oortjes in Polen. Zoals bekend: daar houdt de wielerbond een experiment: er mogen maar twee renners per ploeg in radioverbinding staan met de volgwagen. Als ik goed geïnformeerd ben, waren er de voorbije ritten zelfs geen oortjes meer.”

“Ik vind die maatregel compleet ridicuul en symptomatisch voor het gebrek aan eendracht dat er nog altijd is binnen het peloton. Ik heb twintig mails zien passeren waarin de ploegen stellig schreven: ‘nooit van ons leven’. Nu gebeurt het toch. Niet toevallig in de Ronde van Polen, met koersdirecteur John Lelangue, de meest buigzame mens ter wereld als het over de wensen van de UCI gaat.”

‘Weinig ruggengraat’
Lefevere houdt zich, zoals we hem kennen, niet in: “Ook voor de AIGCP – de koepel van de ploegen – is het een aanfluiting. Brent Copeland heb ik leren kennen als iemand die het op vergaderingen altijd beter weet, maar als voorzitter toont hij nu ook weinig ruggengraat. Ik vraag mij af: wat als er straks een grote olievlek op de weg ligt en het peloton is niet op de hoogte? Ik hoop dat een aantal mensen zich dan heel diep gaan schamen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.