Patrick Lefevere gefrustreerd na tijdverlies Mikel Landa: “In het wielrennen duwen we technologie weg”
foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2024 om 08:26

Patrick Lefevere gefrustreerd na tijdverlies Mikel Landa: “In het wielrennen duwen we technologie weg”

Patrick Lefevere zag afgelopen donderdag hoe zijn kopman Mikel Landa erg veel tijd verloor in de Vuelta. De Spaanse klimmer werd op ruime afstand gelost van de finish en kreeg pas erg laat hulp van zijn ploeggenoten. Een pijnlijke situatie, al legt Lefevere nu de schuld bij ‘het wielrennen’. “De bevoegde instanties hebben graag dat onze ploegleiders blind moeten varen”, vertelt de manager in zijn column in Het Nieuwsblad.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het zat zo donderdag: Soudal Quick-Step had met Mattia Cattaneo, Mauri Vansevenant en Casper Pedersen drie renners mee in de vroege vlucht. Op het moment dat zij vooraan zaten, moest Landa onverwachts lossen in het peloton. Landa kwam alleen te zitten, waarna het wachten was op steun van de jongens uit de vlucht. Alleen duurde dat wel érg lang voordat die bij hun kopman waren.

“Ik keek donderdag naar de Vuelta en zag hoe het tactisch compleet in de soep draaide voor onze ploeg”, zegt Lefevere over het voorval. “We hadden drie man mee vooraan, terwijl achteraan Mikel Landa een offday had. De logische gang van zaken is dan om de mannen vooraan te laten uitzakken om achteraan het klassement van de kopman te redden, maar dat heeft veel te lang geduurd.”

Shit show
“Oorzaak? De rit ging door het Parque Natural de Izki, waar er geen netwerk is. Ploegleider Wilfried Peeters had vooraan achter de kopgroep geen beelden in de auto en kon zelfs niet bellen naar Iljo Keisse en Geert Van Bondt. Bovendien reden de kopgroep en het peloton te ver uit elkaar waardoor ook de radiootjes niet werkten. Het resultaat was een ‘shit show’.”

Landa verloor uiteindelijk meer dan drie minuten – foto: Cor Vos

Mattia Cattaneo maakte kans om vooraan de rit te winnen, maar werd opgedragen om te wachten. Hij stond acht minuten letterlijk stil en had bij wijze van spreken twee sigaretten kunnen roken. Om uiteindelijk bij Landa te komen op een moment dat het kalf al verdronken was”, analyseert de manager van Soudal Quick-Step.

‘Pijnlijk om te zien hoe wij technologie wegduwen’
Lefevere gebruikt het moment om kritiek te uiten op ‘het wielrennen’: “Iljo Keisse belt niet vaak, maar nu deed hij het wel. ‘Het zag er belachelijk uit, Patrick. Ik heb er niet van geslapen.’ Ik heb Iljo gerustgesteld: het probleem ligt niet bij de ploegleiders. Het probleem is het wielrennen, waar de bevoegde instanties graag hebben dat onze ploegleiders blind moeten varen. Hoe Formule 1 de technologie omarmt en hoe wij ze wegduwen: pijnlijk om te zien.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.