Patrick Lefevere prefereert twee sprinters namens België op EK: “Soms is de beste keuze geen keuze maken”
foto: Cor Vos
zaterdag 24 augustus 2024 om 10:55

Patrick Lefevere prefereert twee sprinters namens België op EK: “Soms is de beste keuze geen keuze maken”

Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout zit in een lastig parket in aanloop naar het Europees Kampioenschap van 2024. De bondscoach beschikt over twee van de beste sprinters van de wereld, maar heeft aangegeven dat hij er slechts één mee wil nemen. Geen Tim Merlier én Jasper Philipsen dus. Al had Patrick Lefevere dat graag anders gezien, zo meldt hij in zijn column in Het Nieuwsblad

“Ik geef toe: bondscoach Sven Vanthourenhout moet een lastige keuze maken”, opent de ploegbaas van Soudal Quick-Step. “Wil je op 15 september sprinten met Tim Merlier of met Jasper Philipsen? Of neem je ze toch allebei mee? Als je het mij vraagt: ik zou voor dat laatste durven gaan.” In zijn betoog neemt Lefevere het met name op voor de sprinter van zijn eigen ploeg, Tim Merlier.

“Ik waardeer Sven, maar het dat neemt niet weg dat ik toch serieus in mijn gat gebeten zou zijn, mocht hij straks Tim Merlier niet meenemen naar het EK. Het gaat mij om Tim, die je op basis van zijn seizoen deze kans niet ontzeggen. Jasper Philipsen wint drie ritten in de Tour, maar Tim heeft de Tour om de bekende reden niet gereden. En hij heeft wel drie ritten gewonnen in de Giro. Sta mij toe om daarbij op te merken: zonder lead-outs van Mathieu van der Poel.”

In de WielerFlits-podcast kwam de Belgische selectie voor het EK ook ter sprake. Jasper Philipsen zou namelijk al een plekje in de selectie beloofd zijn na het mislopen van de Olympische Spelen. Voor Lefevere zou dat een politieke keuze zijn. “Ik hoop vooral dat er bij de selectie geen ‘politiek’ meespeelt. Je hoort links en rechts dat Philipsen op het EK een streepje voor heeft, omdat hij eerder niet naar de Olympische Spelen mocht. Sorry, dat vind ik bullshit. Op welke rol had Philipsen aanspraak moeten maken in Parijs? Dat was geen parcours voor sprinters.”

De Belgische ploegbaas wil echter ook niets afdoen aan de prestaties van Jasper Philipsen. Voor hem is er slechts één juiste uitkomst. “Ik weet dat renners zelf er geen fan van zijn, maar was ik bondscoach dan selecteer ik Merlier en Philipsen allebei. Als het in Limburg tot een sprint komt, kunnen ze allebei hun eigen ding doen. In een rittenkoers is een selectie met twee sprinters nooit een goed idee, maar het EK is een eendagswedstrijd. Soms is de beste keuze net geen keuze maken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.