Paul Lapeira bekroont doorbraakjaar met Franse titel op de weg
foto: Cor Vos (archief)
zondag 23 juni 2024 om 16:12

Paul Lapeira bekroont doorbraakjaar met Franse titel op de weg

Paul Lapeira heeft zich gekroond tot de nieuwe Franse kampioen op de weg. De 24-jarige coureur van Decathlon AG2R La Mondiale zat mee in de beslissende kopgroep van de dag en was na 240 kilometer veel te sterk voor Julien Bernard en Thomas Gachignard, die zilver en brons pakten.

Op het programma stond een heuvelachtige koers van liefst 240 kilometer, met finish in Saint-Martin-de-Landelles. De finale bestond uit dertien (!) rondes van ruim 16 kilometer met daarin de Côte de la Vallée (700 meter aan 5,6%), de Côte des Biards (600 meter aan 6,8%) en de oplopende finishstrook.

Het werd een erg interessante koers, waarin alle sterke Franse puncheurs uitstekend tot hun recht kwamen. Onder meer Julian Alaphilippe smeet met zijn krachten, maar in de slotronde draaide het uit op een strijd tussen drie aanvallers. Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale), Julien Bernard (Lidl-Trek) en Thomas Gachignard (TotalEnergies) begonnen namelijk met 45 seconden voorsprong aan de laatste vijf kilometer.

Alaphilippe probeerde in de laatste omloop nog wel de sprong te maken, maar de sterke blokken van Decathlon AG2R en TotalEnergies counterden zijn pogingen. In de laatste kilometer waren alle ogen gericht op puncheur Lapeira, die zich niet liet verrassen en overtuigend naar de Franse tricolore sprintte. Een kers op zijn doorbraakjaar, nadat hij eerder in 2024 ook al een rit won in de Ronde van het Baskenland en twee Franse eendagskoersen won.

EENDAG

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.