Pauline Ferrand-Prévot denkt al aan de weg, maar stopt nog niet met mountainbiken
foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool
woensdag 21 augustus 2024 om 17:48

Pauline Ferrand-Prévot denkt al aan de weg, maar stopt nog niet met mountainbiken

De Olympische Spelen waren het laatste kunststukje van Pauline Ferrand-Prévot op de mountainbike. Met een gouden medaille om haar nek kon ze stoppen op haar hoogtepunt en zich focussen op 2025, als ze terugkeert op de weg bij Visma | Lease a Bike. Maar niet voordat ze vanaf volgend weekend begint aan een afscheidstournee op de mountainbike.

De 32-jarige Française verdedigt volgende week zondag 1 september haar wereldtitel op de mountainbike. Ze is namens Frankrijk geselecteerd voor het WK, net als Loana Lecomte en Léna Gerault. Ferrand-Prévot werd tijdens de laatste vijf edities liefst viermaal wereldkampioene en geldt – zeker als olympisch kampioene – als de beste mountainbikester van de wereld. In Vallnord (Andorra) geldt PFP nu ook weer als de absolute topfavoriete. Ze zal er onder meer de degens kruisen met Puck Pieterse, die momenteel de titel als ‘kroonprinses’ draagt op de MTB.

“Ik denk dat ik alles bereikt heb op de mountainbike”, zei de voormalig wereldkampioene op de weg, in het veld en gravel eerder dit jaar. “Ik vind het nog steeds leuk, maar het heeft geen zin om nog langer door te gaan. Het is mijn laatste kans om olympisch kampioen te worden, in eigen land, dus het is een goed moment om te stoppen.”

Dat is dus gebeurd en inmiddels is ook haar transfer naar Visma | Lease a Bike wereldkundig gemaakt. “Ik heb een mooi project dat me zal helpen om me de komende jaren op de Tour de France Femmes te richten. Ik heb nu olympisch goud gewonnen, maar ik heb nog steeds enkele doelen”, zei ze na de Spelen.

Beide olympisch kampioenen op het WK
Ferrand-Prévot zal volgend jaar dus de kleuren verdedigen van de Nederlandse ploeg op de weg, maar staat tot 31 december 2024 onder contract bij INEOS Grenadiers. Op het WK rijdt ze in de kleuren van Frankrijk, maar daarna waarschijnlijk ook nog in die van haar huidige Britse werkgever. Het restant van haar programma bepalen de ploeg en de Française na het WK. Eind september en begin oktober staan er nog Wereldbekers aan de andere kant van de Atlantische Oceaan op de kalender, te weten in Lake Placid (Verenigde Staten) en Mont-Saint Anne (Canada).

Op het WK is overigens ook Ferrand-Prévots ploeggenoot Tom Pidcock van de partij. Hij verdedigde in Parijs met succes zijn olympische titel van Tokio. De Brit rijdt mogelijk twee dagen na het WK – waar hij net als de Française titelverdediger is – alweer op de weg tijdens de Tour of Britain, waar hij op de voorlopige startlijst staat. INEOS Grenadiers laat weten dat er over Pidcocks programma voor het najaar nog een beslissing moet vallen. Daarover later dus meer.


Meer over mountainbiken en Pauline Ferrand-Prévot

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.