Pavel Bittner laat dsm-firmenich PostNL juichen in openingsrit Vuelta a Burgos
foto: Cor Vos
maandag 5 augustus 2024 om 16:53

Pavel Bittner laat dsm-firmenich PostNL juichen in openingsrit Vuelta a Burgos

Pavel Bittner heeft de openingsrit van de Vuelta a Burgos gewonnen. De renner van dsm-firmenich PostNL klopte Giacomo Nizzolo en Iván García Cortina in een massasprint. Bittner is natuurlijk ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De Vuelta a Burgos werd maandag geopend met een relatief vlakke etappe van Vilviestre del Pinar naar Burgos. De 168 kilometer lange rit kende drie gecategoriseerde beklimmingen, maar al te zwaar waren die niet. De verwachting was dan ook dat er ging gesprint worden voor de eerste leiderstrui.

Dat ontmoedigde Rodrigo Alvarez (Burgos-BH), Iker Mintegi (Euskaltel-Euskadi) en Diego Pablo Sevilla (Polti Kometa) echter niet om aan te vallen. De drie Spanjaarden sloegen de handen in elkaar, maar begonnen aan een onmogelijk gevecht. Het drietal reed nooit meer dan twee minuten voorsprong bij elkaar.

De mannen van Jayco AlUla en Tudor namen het initiatief in het peloton – foto: Cor Vos

Massasprint 
Het peloton had dan ook geen moeite om de drie in te rekenen, maar wachtte wel lang om dat te doen. Uiteindelijk werden Alvarez, Mintegi en Sevilla – die net wat langer kon standhouden dan zijn medevluchters – pas op veertien kilometer van de streep gegrepen. Vervolgens kon de voorbereiding op de sprint echt beginnen. Heel wat teams toonden zich in de voorste gelederen van het peloton, maar het duurde even voordat een van de teams de overhand kon nemen.

De laatste kilometers verliepen daardoor eerder chaotisch. Iván García Cortina probeerde te profiteren van de chaotische sprint en zette al op ruime afstand van de streep aan. De Spanjaard werd echter voorbijgesneld door Pavel Bittner, die zijn sprint uitstekende wist te timen. De Tsjecht, die uitkomt voor dsm-firmenich PostNL, snelde zo naar zijn eerste profzege. Giacomo Nizzolo werd nog tweede, Cortina moest vrede nemen met plaats drie. Ide Schelling eindigde als zesde, Sander De Pestel als tiende.

Topdag voor dsm-firmenich PostNL
Voor dsm-firmenich PostNL was het een bijzonder goede dag, want naast de ritwinst van Bittner deed ook Max Poole een goede zaak. De jonge Brit, die zijn rentree maakt na een blessure, wist onderweg drie bonificatieseconden mee te pikken. Visma | Lease a Bike zal eerder balen na de eerste etappe, want zij zagen hun kopman Sepp Kuss tegen de grond gaan. De Amerikaan kon wel finishen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.