Peter Sagan gestopt als wegwielrenner: “Verdrietig, maar ook trots en vol vreugde”
foto: Cor Vos
maandag 1 juli 2024 om 09:41

Peter Sagan gestopt als wegwielrenner: “Verdrietig, maar ook trots en vol vreugde”

De wielerloopbaan van Peter Sagan (34) zit er definitief op. In de schaduw van de Tour de France reed de drievoudige wereldkampioen zondag zijn laatste wedstrijdkilometers in zijn thuisronde, de Ronde van Slowakije. In een emotioneel bericht op social media zwaait Sagan af. “Na zoveel jaren is het moeilijk te geloven dat mijn reis in het professionele wielrennen tot een einde is gekomen”, schrijft hij.

“Vandaag over de finish komen in de Ronde van Slowakije was een moment vol gemengde gevoelens: verdriet, nostalgie, maar ook trots en vreugde”, aldus Sagan na de slotrit van zondag. “Het is een bitterzoet gevoel om afscheid te nemen van dit hoofdstuk van mijn professionele carrière, maar ik had me geen betere plek kunnen wensen dan hier. In mijn thuisland en in mijn thuiswedstrijd.”

“Ik herinner me nog altijd mijn eerste etappe in de Tour Down Under op 19 januari 2010. Ik was nog maar een jonge knul, nog geen 20, en ik had toen nooit kunnen denken dat ik zo’n lange en succesvolle carrière in deze sport zou hebben. Het is een lange weg geweest, met ups en downs. En het einde van mijn carrière in de Ronde van Slowakije, omringd door de steun en liefde van mijn landgenoten, is een herinnering die ik voor altijd zal koesteren.”

“Dank aan iedereen die deel heeft uitgemaakt van deze ongelooflijke reis. Jullie steun is mijn drijvende kracht geweest en ik ben zo dankbaar voor elke aanmoediging. Zonder jullie was ik nooit zover gekomen”, aldus Sagan.

Sagan hoopte aanvankelijk zijn carrière af te sluiten in de olympische mountainbike-wedstrijd in Parijs, maar die kans ging in rook op toen hij zich niet wist te kwalificeren voor de Spelen. Eind vorig jaar had hij al zijn WorldTour-loopbaan afgesloten door te vertrekken bij TotalEnergies. In dienst van het continentale Pierre Baguette Cycling uit Slowakije reed hij nog enkele koersen, maar 30 juni 2024 zal voor altijd de boeken in gaan als de dag van Sagans laatste wielerkoers op de weg.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door WielerFlits (@wielerflits)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.