Peter Sagan triomfeert in Parijs-Roubaix, Terpstra derde
Peter Sagan heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen kwam als eerste aan op de wielerpiste van Roubaix nadat hij op 55 kilometer van het einde ten aanval was getrokken. Hij klopte zijn Zwitserse medevluchter Silvan Dillier in een sprint-a-deux. Niki Terpstra finishte een kleine minuut later als derde.
Na de start in Compiègne ontstond tijdens de aanloop naar de eerste kasseistroken de vlucht van de dag. Tijdens een razendsnelle opening werden er maar liefst vijftig kilometers afgelegd. De vluchtersgroep ontstond in verschillende fases. Het waren aanvankelijk de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic) die als eerste op avontuur gingen. Zij kregen gezelschap van Jimmy Duquennoy (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Sven Erik Bystrøm (UAE-Emirates) en Marc Soler (Movistar). Ook Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Geoffrey Soupe (Cofidis) en Jay Robert Thomson (Dimension Data) wisten zich bij de koplopers te voegen, waarna de vlucht van negen renners het eerste gedeelte van de wedstrijd zou kleuren. De vluchters reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.
Hartstilstand Goolaerts
De wedstrijd werd ontsierd door de nodige incidenten. Al op de eerste kasseistrook was er een grote valpartij, die onder meer Geraint Thomas dwong om de strijd te staken. Tijdens de tweede strook werd de koers opgeschrikt door een nare val van Michael Goolaerts. De renner van Vérandas Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Later in de wedstrijd gingen Matteo Trentin en Sebastian Langeveld op de kasseistrook van Haveluy tegen de grond. Beide schaduwfavorieten moesten hierdoor de wedstrijd verlaten.
Gilbert en Stybar roeren zich
In het Bos van Wallers viel de kopgroep – die nog een voorsprong van twee minuten had – uiteen. Vooraan bleven er vijf renners over. In het peloton zorgde een versnelling van Mike Teunissen (Sunweb) ervoor dat hij samen met Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) wat afstand nam van het peloton. De twee wisten werden – samen met enkele renners uit de vroegere kopgroep – even later alweer ingerekend door het peloton. Zdeněk Štybar was de volgende Quick-Step-renner die op jacht ging naar de vijf leiders. Onderweg raapte hij Soler op, die hij net voor de strook van Beuvry-la-Forêt achter zich liet. Ook Robeet werd door Štybar bijgehaald, maar bij Orchies werden de twee ingerekend door de achtervolgers.
Sagan gooit knuppel in hoenderhok
Met nog 55 kilometer te gaan plaatste Greg Van Avermaet een versnelling. De kopman van BMC kwam niet weg, waarna Peter Sagan op kousenvoeten vertrok. Jasper Stuyven en Wout van Aert gingen in de tegenaanval. Sagan wist zich op de strook van Bersée bij de drie overgebleven leiders te voegen.
Op de beruchte vijfsterrenstrook bepaalde Sagan het tempo in de kopgroep. Stuyven en Van Aert – die inmiddels gezelschap hadden gekregen van een teruggevallen Bystrøm – werden met nog 42 kilometer te gaan opgeslokt door de achtervolgers. Terpstra kwam in de groep van zes achtervolgers geïsoleerd te zitten. Sagan wist ondertussen goed samen te werken met Wallays en Dillier, waardoor de voorsprong van de koplopers uitliep tot een minuut. Op 25 kilometer van het einde moest Wallays vooraan afhaken, maar de koplopers slaagden erin om hun voorsprong uit te breiden.
Sprint-a-deux op de piste
Op Carrefour de l’Arbre lukte het Dillier om het wiel van Sagan te houden. Terpstra bepaalde het tempo in de groep der achtervolgers, die een halve minuut dichterbij wist te komen.
Sagan en Dillier wisten voorop te blijven en samen mogen sprinten om de overwinning. De Zwitser draaide als eerste de wielerbaan op. De twee besloten om lang te wachten om de sprint aan te gaan, maar toen het zover was bleek Sagan over het sterkste eindschot te beschikken. Na een zege in de Ronde van Vlaanderen in 2016 voegt de 28-jarige Slowaak daarmee een tweede monument aan zijn erelijst toe. Hij is de eerste wereldkampioen sinds Bernard Hinault (1981) die Parijs-Roubaix op zijn naam weet te schrijven.
Niki Terpstra was in de slotfase uit de groep der favorieten ontsnapt en zou een kleine minuut later als derde finishen. Hij was de enige Nederlander in de top tien. Mike Teunissen finishte op een elfde plaats.
Sagan verstandig gekoerst.
QS had hier mee moeten doen voor Terpstra.
Verder mooi om Phinney weer eens goed te zien rijden. En Teunissen natuurlijk ook een mooie race gehad.
Dillier krijgt wel een Tesla.
Terpstra 3e. Waar kwam die opeens vandaan?
Teunissen ook heel sterk maar helaas buiten top10.
Voor aantal lijkt voorjaar voorbij zonder aansprekende resultaten. Toch je tactiek of ploeg eens overdenken richting volgend seizoen.
Sagan heeft deze zege hier absoluut niet cadeau gekregen
Terpstra best of the rest. hij had mee kunnen gaan maar dan was hij waarschijnlijk tweede geworden.
Dillier ach ja. Franse ploeg...
Cadeau?! Als de rest sterker waren, hadden ze hem terug gepakt. De sterkste heeft gewonnen. Ik denk zelfs dat hij bewust Dillier erbij heeft gehouden.
Boonen is niet de officiële woordvoerder van de Vlamingen ...
Op naar de orde van de dag en bidden voor Goolaerts.
Dillier had tijd genoeg om eens in de wielen te rijden, Sagan het werk te laten doen en het op zijn sprint te zetten.
Je zag vaak dat de voorsprong groeide toen de vroege vluchters op kop reden, niet normaal..