Peter Sagan zet na Ronde van Slowakije echt een punt achter wegcarrière
foto: Cor Vos
zondag 30 juni 2024 om 11:27

Peter Sagan zet na Ronde van Slowakije echt een punt achter wegcarrière

Peter Sagan is vandaag voor de allerlaatste keer te bewonderen als wegwielrenner. De 34-jarige kampioen zet zondag, na de vijfde en laatste etappe van de Ronde van Slowakije, definitief een punt achter zijn wegcarrière.

Dat heeft zijn huidige formatie, Pierre Baguette Cycling, laten weten via sociale media. Sagan kiest er dus voor om voor eigen volk te stoppen als wegwielrenner. Er komt zo een einde aan een imposante (weg)carrière, waarin Sagan onder meer drie keer wereldkampioen werd en liefst zeven keer (!) de groene trui won in de Tour de France.

Peter Sagan behoort tot de beste wielrenners van van 21ste eeuw. Met drie wereldtitels op rij, zeven groene truien in de Tour de France, twaalf ritzeges in de Tour, vier ritzeges in de Vuelta, twee ritzeges in de Giro, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en drie keer Gent-Wevelgem staan er heel wat prestigieuze wedstrijden op zijn erelijst. Op zijn palmares prijken liefst 121 profoverwinningen.

In 2010 maakte hij zijn debuut in het WorldTour-peloton bij Liquigas. Daar koerste hij tot en met 2014, toen het Cannondale heette. Na twee seizoenen bij Tinkoff-Saxo vertrok Sagan naar BORA-hansgrohe, waar hij vijf jaar verbleef. Een avontuur op het hoogste niveau zat er niet meer in eind 2021, waarna de Slowaak aansloot bij het Franse ProTeam TotalEnergies. In Franse dienst bleven de topresultaten uit.

Nog geen afscheid van het mountainbiken
Sagan houdt er na de slotrit van de Ronde van Slowakije dus mee op als wegrenner, maar neemt nog geen afscheid van de mountainbike. Het is onduidelijk welke MTB-wedstrijden hij nog zal betwisten, maar Sagan zal deze zomer niet in actie komen in Parijs. Hij hoopte dit jaar op de Olympische Spelen afscheid te kunnen nemen als wielrenner, op de mountainbike, in de discipline waar het allemaal begon.

Dit zal er echter niet van komen, aangezien de 34-jarige coureur zich niet heeft weten te kwalificeren voor de olympische Cross-Country-wedstrijd. Zijn land Slowakije stond te laag op de wereldranglijst om mountainbikers naar Parijs te mogen sturen en dus was het aan Sagan om in aanloop naar de Spelen zoveel mogelijk UCI-punten te sprokkelen. Alleen: in februari kwamen er hartproblemen aan het licht. Hij moest zelfs twee keer onder het mes, stond een tijdje aan de kant en reed zo niet al te veel mountainbikewedstrijden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.