dinsdag 9 juli 2024 om 19:46

Philip Roodhooft heeft ‘eindelijk’ prijs: “Uiteraard veel vreugde, maar ook een stukje opluchting”

Video Alpecin-Deceuninck kende geen al te gemakkelijke eerste negen dagen van de Tour de France, maar op dag tien was het dankzij sprinter Jasper Philipsen en lead-out Mathieu van der Poel dan toch prijs voor het Belgische WorldTeam. Algemeen manager Philip Roodhooft kon niet anders dan breed glimlachen na afloop. “Dit is er eentje waar we even op hebben wachten, waardoor het niet alleen vreugde is maar ook een stukje opluchting”, klonk het voor onze camera.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Volgens Roodhooft waren er nooit twijfels binnen de ploeg. “Het is niet moeilijk geweest omdat we weten wat voor kwaliteit er aanwezig is. Het zou niet logisch zijn om na een eerste week waarin het niet super was, maar waarin we ook niet door het ijs zijn gezakt, om dan aan alles te beginnen twijfelen. Het was gemiddeld en doorsnee. Maar het is duidelijk: het moment waarop je kan winnen maar het niet gebeurt – denk aan de rit waarin Jasper valt en Mathieu lek rijdt, of de deklassering van Jasper – dat het iets minder fijn is op de rustdag.”

Waar zit dan het verschil met vorig jaar, toen Philipsen al op dag drie en vier raakschoot? “Ik weet niet of dat verschil er is. Mathieu was misschien iets minder door het gebrek aan competitieritme, aangezien het al van Luik-Bastenaken-Luik geleden was dat hij nog in competitie was. Maar ik durf niet te bevestigen dat Jasper minder was.”

“De omstandigheden waren minder gunstig voor ons, dan komt er bij de sprinter in kwestie misschien wat twijfel. We zijn erin geslaagd om dat goed op te vangen en iedereen kalm te laten blijven. Vandaag was een kabinetstukje. De manier waarop de sprint is ingeleid, hoe Jasper het afmaakt. Het is een bijzondere overwinning, na een geschiedenisloze rit. De manier hoe we erin geslaagd hebben om de slotfase in handen te nemen, gaf toch veel voldoening. Jasper zal zeker opgelucht zijn, dat lijkt me logisch. Als het gemakkkelijk was, dan was er geen kunst aan.”

De ploeg heeft ook de groene trui nog niet uit het hoofd gezet, vertelt Roodhooft. “De kloof (van 74 punten met leider Biniam Girmay, red.) is veel, dat kan je niet anders zeggen. Het wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Het gat wordt vandaag iets kleiner. We zullen voor die groene trui blijven vechten tot zolang het mathematisch mogelijk is. Niet alleen uit principe, maar ook omdat we er écht nog in geloven.”


Bekijk hier de nieuwe WielerFlits Update

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.