Philippe Gilbert solliciteert naar baan van bondscoach
foto: Cor Vos
dinsdag 1 oktober 2024 om 12:54

Philippe Gilbert solliciteert naar baan van bondscoach

Het is een vraag die veel wielerfans momenteel bezighoudt: wie volgt Sven Vanthourenhout op als bondscoach van België? Serge Pauwels en Greg Van Avermaet zijn namen die al veelvuldig vielen, maar nu blijkt ook Philippe Gilbert te hebben gesolliciteerd naar de functie.

“Ik heb me kandidaat gesteld omdat de job me interesseert”, zegt Gilbert in gesprek met Le Soir. De 42-jarige Waal, die eind 2022 zijn wielercarrière beëindigde, noemt het als een van zijn pluspunten dat hij veel van de renners van de huidige generatie zeer goed kent. “Ik heb met de meeste van hen nog gekoerst. Ik was ploegmaat van Remco (Evenepoel, red.) en in mijn laatste jaar ook van Arnaud (De Lie, red.).”

Gilbert was twintig jaar prof, van 2003 tot en met 2022. In 2012 kroonde hij zich in Valkenburg tot wereldkampioen. Na na zijn actieve carrière ging hij aan de slag als analist bij Eurosport. Hij wil die baan blijven combineren met het bondscoachschap. Daarin zou hij niet de enige zijn, want ook de Franse bondcoach Thomas Voeckler is actief voor de televisie. Het is niet duidelijk of Gilbert per se aan wil blijven bij Eurosport, noch of de Belgische bond hier op tegen is.

De Wolf positief, Boonen twijfelt
Dirk De Wolf ziet het wel zitten, Philippe Gilbert als bondscoach. In het tv-programma Wielerclub Wattage opperde hij een duobaan met Serge Pauwels, die tot nog toe assistent was van Sven Vanthourenhout. “Hij is tweetalig, als reporter voor Eurosport volgt hij de koers op de voet, hij is bevriend met Evenepoel, hij heeft nog met veel renners gekoerst en hij is wereldkampioen geweest”, aldus De Wolf over Gilbert.

Tom Boonen had in hetzelfde tv-programma meer reserves. “Renners met goede resultaten worden daarom niet automatisch een goede bondscoach”, stelde hij. “Vaak is dat omgekeerd.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.