Niels Bastiaens
dinsdag 22 oktober 2024 om 11:00

Pim Ronhaar maakt seizoensdebuut na rotzomer: “Toch wil ik het beter doen dan vorig jaar”

Video Ondanks twee stevige tegenslagen in aanloop naar het veldritseizoen, kan Pim Ronhaar dinsdagavond in de Nacht van Woerden dan toch aan zijn crosswinter begonnen. Het vertrouwen in zichzelf is bij de 23-jarige renner van Baloise Trek Lions nog steeds aanwezig, nadat hij een jaar geleden zijn seizoen van de doorbraak kende.

Toch kan Ronhaar er niet omheen dat zijn voorbereiding stevig verstoord is geweest. “Ik leef nog”, lacht hij voor onze camera. “Dat is het voornaamste. Ik heb een stevige valpartij gemaakt en blij dat ik hier nog sta, met eigenlijk niets van gevolgen. Voordien had ik dan weer de ziekte van Lyme, dat kwam toch wel even rauw op mijn dak vallen. Maar dat is nu voorbij. Ik kan weer goed trainen, dus ik probeer het positief te bekijken. Ik hoop dat de ellende nu achter de rug is en ik ben blij dat ik in de Nacht van Woerden dan eindelijk mijn seizoen kan aftrappen.”

Lyme en valpartij
De ziekte van Lyme – een infectieziekte ten gevolge van een tekenbeet – staat erom bekend dat ze lang kan blijven sluimeren met vage klachten. Maar het is ook een ziekte die behoorlijk lastig te ontdekken is. Dat was bij Ronhaar gelukkig niet het geval. “Sinds half juni voelde ik me extreem vermoeid na bepaalde trainingen. Meer dan normaal is. Daarna heb ik de stageperiode bij Lidl-Trek gedaan met ook geen supergevoel. Of ik was toch niet de Pim die ik bij het begin van het wegseizoen was. Toen hebben we toch maar een keer bloedtesten gedaan en daar kwam uit dat ik een recente besmetting heb gehad.”

“De waardes waren heel hoog op het Borrelia-virus”, zegt Ronhaar. “We waren er gelukkig direct bij, daar was ik heel blij mee. Nadien heb ik zo’n twintig dagen aan de antibiotica gezeten en daarmee is het virus uit het lichaam gegaan. In de bloedtesten is nog steeds een positief resultaat te zien, maar mijn scores worden steeds lager en ik voel me niet meer vermoeid. Dat is het teken dat het achter de rug is. En dat we kunnen kijken naar de toekomst.”

Ronhaar zag zo wel zijn zomer met bijhorende stage bij het WorldTeam van Lidl-Trek in rook opgaan. Dat was nochtans een goede kans geweest om in de voetsporen van ploegmaat Thibau Nys te treden en zich te bewijzen op de weg. “Ik ben nog nooit zo goed geweest als in het begin van de zomer, in de periode van Flèche du Sud. Ik heb nog nooit zulke waardes getrapt, dat was echt bizar. Maar dan kwam die klap terug, net op het moment van die stage. Je mist veel training, dat is het meest klote. Die antibiotica is niet ideaal. Ik heb er redelijk veel mee verloren, dat is waarom ik mijn seizoensstart moest uitstellen en iets later begin. Daarmee hoop ik het gat dicht te rijden op de rest.”

Ronhaar was op de weg even actief bij Lidl-Trek – foto: Cor Vos

En de stage? “Daar zat veel meer in. Dat is gewoon heel jammer. Ik heb dat achter mij gelaten en so be it. We weten ook waardoor het komt. Daar ben ik heel blij mee, voor hetzelfde geld had ik geen Borrelia en hadden we geen idee waar het door kwam dat ik zo slecht rondfietste. Het is natuurlijk jammer, maar we kijken naar de toekomst en het komt wel goed. We hebben er wel nog geen contact over gehad, maar we vinden het beide jammer dat ik niet de beste Pim was. Laten we er binnen nu en een half jaar weer over praten.”

Focus op X2O en Wereldbeker
Moet Ronhaar – vorig jaar glansrijk winnaar van de Wereldbekers in Maasmechelen en Dublin – ook zijn ambities voor de winter bijstellen? “Het is de bedoeling om het hele X2O Badkamers Trofee-klassement te doen en me te focussen op de Wereldbeker. En af en toe een crossje erbij pakken. We starten in Woerden, zodat ik twee weken langer dan de andere crossers kan blijven trainen en met een iets betere vorm aan de start kom dan ik enkele weken terug had.”

“Ik mis natuurlijk wel die specifieke voorbereiding. Mijn basis is wel oké. Ik ben vorige maand naar Spanje geweest, waar ik een aantal goede trainingen heb afgewerkt met goede waardes. Daar ben ik erg blij mee en dat belooft voor de toekomst. We hadden niet verwacht dat ik nu al op dit punt zou staan na die infectie, dus in principe is dat een goed teken. Vorig jaar kon ik nog wel een beetje inschatten waar ik stond, maar voor nu is dat voor mij echt een vraagteken. Ik ga er geen plek op plakken waar ik hoop te eindigen.”

Sowieso moet Ronhaar opnieuw met de wereldtop in de cross kunnen aanknopen, nadat hij vorig jaar een enorme stap zette. “Het is heel snel gegaan, en daar ben ik heel blij mee. Ik heb heel veel geleerd en ik hoop dat ik dat niveau dit seizoen weer kan halen. Ik weet dat ik niet een ideale voorbereiding heb gehad zoals vorig jaar. Het gaat dus lastig worden. Maar ik ben wel sterker dan ik vorig seizoen was. Anderzijds, iedereen wordt sterker. Ik ben vooral heel blij met vorig seizoen en ik hoop het dit seizoen nog iets beter te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.