Ploeggenoten of rivalen? Vollering klopt Kopecky na spannende finale in Ronde van Romandië
Vollering versus Kopecky - foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2024 om 15:11

Ploeggenoten of rivalen? Vollering klopt Kopecky na spannende finale in Ronde van Romandië

Demi Vollering heeft de koninginnenrit van de Ronde van Romandië 2024 op haar naam geschreven. De Nederlandse vocht in een spannende finale een fascinerende tweestrijd uit met haar ploeggenote Lotte Kopecky. Vollering bleek in een felbetwiste sprint net iets sterker. Kopecky is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de iets meer dan honderd kilometer lange tweede etappe van de Ronde van Romandië – van Chipps naar Vercorin – werd het algemeen klassement gemaakt. Althans, dat was toch de verwachting voor de start. Na drie vlakke rondjes over een lokaal circuit langs de Rhône, volgde namelijk een bijzonder pittige finale met twee beklimmingen.

Een derde categorie-col naar Varen (4 km aan 3,8%) leidde de slotklim van de etappe en het zwaarste deel van deze ronde in. Met een maximaal stijgingspercentage van 15% kon de 9,5 kilometer lange klim naar Vercorin voor flinke verschillen zorgen. Hoewel de slotdag zeker geen makkelijke opgave is, zouden de klimsters hier een gooi kunnen doen naar de eindwinst in Franstalig Zwitserland.

Zwitsers-Italiaanse kopgroep
Er bleek aanvankelijk niet veel animo voor de ontsnapping en dus liet de vorming van een vlucht even op zich wachten. Na goed dertig kilometer was het dan toch raak: Sofia Bertizzolo (UAE Team ADQ), Giada Borghesi (Human Powered Health), Noelle Ingold en Jasmin Liechti (Zwitserse selectie) waren de aanvallers met dienst. Het peloton zag het graag gebeuren, maar hield de koersteugels wel strak in handen. De voorsprong van de kopgroep werd zo nooit groter dan één minuut.

De vlucht van de dag – foto: Cor Vos

Het was dus wachten op een hergroepering en die kwam er op dertig kilometer van de finish. Bertizzolo en Borghesi stribbelden nog het langst tegen, maar bleken ook niet opgewassen tegen de vereende krachten in het peloton. We konden ons zo opmaken voor een clash tussen de betere rensters op de slotklim naar Vercorin, al probeerden meerdere vrouwen nog te anticiperen. Caroline Andersson slaagde er als enige in om een kloof van betekenis uit te bouwen, maar dit bleek van korte duur.

Moolman-Pasio opent de finale 
Na het inrekenen van de Zweedse van Liv AlUla Jayco ging het in gestrekte draf naar de bijna tien kilometer lange slotklim. De meeste ogen waren gericht op Demi Vollering, maar Ashleigh Moolman-Pasio besloot niet te wachten op een versnelling van de topfavoriete. De Zuid-Afrikaanse klimster van AG Insurance-Soudal Team schudde al bijzonder vroeg aan de boom, maar werd vrijwel meteen geneutraliseerd. Door het beukwerk van Moolman-Pasio werd er wel flink geschift in het peloton. Zo ging het te snel voor Elisa Balsamo, de ritwinnaar van gisteren.

Terug naar voren, waar de favorieten elkaar vooral het wit uit de ogen keken, bang om te vroeg hun kaarten op tafel te gooien. Hierdoor bleef het verwachte spektakel uit, al bleek het hoge tempo wel funest voor Neve Bradbury, Évita Muzic, Riejanne Markus en Pauliena Rooijakkers. Waar deze klimmers één voor één moesten passen, zat Lotte Kopecky nog wel altijd in de eerste groep. Net als haar SD Worx-Protime-ploeggenotes Vollering en Niamh Fisher-Black, Mavi García, Moolman-Pasio, Gaia Realini, Justine Ghekiere en Lore De Schepper.

Realini versus SD Worx-Protime
Vollering leek – met de aanwezigheid van Kopecky in de kopgroep – niet echt bereid om de koers in vuur en vlam te zetten. Dit veranderde echter op goed drie kilometer van de top. Na een imponerende tussenversnelling van ploeggenote Fisher-Black en speldenprik van Realini besloot ze een eerste keer door te trekken. Slechts drie rensters bleken in staat om te volgen: ploegmaten Kopecky, Fisher-Black en Realini. Die laatste moest het in de slotfase dus opnemen tegen een overmacht van SD Worx-Protime.

Demi Vollering op de laatste klim van de dag – foto: Cor Vos

Fisher-Black maakte van de gelegenheid gebruik om aan te gaan, maar de Nieuw-Zeelandse werd meteen gecounterd en achtergelaten door Realini. De pocketklimster van Lidl-Trek moest echter wel nog altijd Kopecky en Vollering in haar wiel dulden. Realini had echter nog wat jus in de benen en legde er nogmaals de pees op, maar bleek hiermee vooral een ideale springplank voor Vollering. De Nederlandse ging erop en over en leek ribbedie, maar dat was buiten een beresterke Kopecky gerekend.

Opvallende tweestrijd
De wereldkampioene sprong verrassend genoeg naar het wiel van haar (nu nog) ploeggenote en dus kregen we een sprint op het scherpst van de snede tussen de twee kleppers. Vollering ging als eerste de sprint aan en hield het bijzonder lang vol, maar Kopecky leek in de laatste meters toch nog aan het langste eind te trekken. Leek, want het was uiteindelijk Vollering die met een betere getimede jump toch de zege wist te pakken. Kopecky kwam dus net tekort en moet dus – net als in de openingsrit – genoegen nemen met de tweede plaats.

Kopecky is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

De wereldkampioene kan zich echter wel troosten met het feit dat ze de nieuwe leider is in het algemeen klassement, al volgt Vollering op slechts twee seconden. De ingredienten zijn met andere woorden aanwezig voor een razendspannende ontknoping in de slotrit van een naar Morges.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.