Ploegleider van Oezbeekse opgevers reageert: “Dit is een overwinning voor ons land”
Foto: Cor Vos
dinsdag 13 augustus 2024 om 10:10

Ploegleider van Oezbeekse opgevers reageert: “Dit is een overwinning voor ons land”

Liefst vier van de zeven startende rensters van de Oezbeekse ploeg Tashkent City Women haalden gisteren de finish in Den Haag niet in de openingsetappe van de Tour de France Femmes, en dat deed nogal wat stof opwaaien. Cyclingnews besloot achteraf ook eens te informeren naar de kant van het verhaal van de Oezbeken zelf.

De Tour de France Femmes was nog maar net begonnen, toen de eerste rensters van de Oezbeekse ploeg het lastig kregen. Na zo’n twintig kilometer waren Asal Rizaeva (19) en Madina Kakhorova (22) al achterop geraakt. Niet veel later kwamen ook Ekaterina Knebeleva (27) en Mohinabonu Elmurodova (18) in de problemen. Uiteindelijk haalde alleen de 22-jarige Yanina Kuskova, drievoudig Oezbeeks nationaal kampioene, de finish in de eerste groep.

Uiteindelijk moesten de vier rensters de strijd vroegtijdig staken. De ploeg staat op basis van het aantal behaalde UCI-punten aan de start van de Tour de France Femmes. Een deel van deze punten behaalde de ploeg op het Oezbeekse en Aziatische kampioenschap.

“Het is niet gemakkelijk om te finishen als je slechts 19 jaar oud bent”, klonk het bij ploegleider Volodymyr Starchyk aan Cyclingnews. “Natuurlijk is het jammer, maar we zijn een ploeg met maar één nationaliteit en het is onze eerste keer in de Tour. Het is ook niet dat onze rensters ziek zijn of zo, het had gewoon te maken met de benen en de snelheid. De mensen kunnen denken wat ze willen, maar dat we hier zijn, is iets groots voor ons land.”

De Oezbeekse ploegleider vond niet dat de ploeg niet op z’n plaats is in de Tour. “Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Oezbeekse ploeg met allemaal Oezbeekse renners meedoet, dus ik denk dat het ook voor het wielrennen een overwinning is. Een land dat volledig buiten wedstrijden in Europa valt, een Aziatische ploeg die hier naar de Tour de France komt, dat is nog nooit gebeurd in de geschiedenis. Dit toont juist aan de mensen dat de Tour open staat voor wielrenners over de hele wereld.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.