Ploegleiders Zeeman en Breukink betreuren politie-acties
Merijn Zeeman en Erik Breukink vinden het jammer dat de politiebonden de Tour de France aangrijpen om een standpunt te maken. De ploegleiders van LottoNL-Jumbo en Roompot Oranje Peloton stellen dat de politie op die manier andere mensen duperen. “Er zijn heel veel mensen die super veel tijd en energie in dit evenement hebben gestopt. Volgens mij is er genoeg te verzinnen buiten de Tour om”, zegt Zeeman tegen WielerFlits.
‘Neem voorbeeld aan boeren in Vlaanderen’
“Wij zijn in het voorjaar in Vlaanderen geweest”, haalt Zeeman aan. “Daar was een actie van boeren. Zij hebben heel veel sympathie gekregen door de manier waarop zij actie voerden. Ze stonden steeds langs het parcours en volgens mij was het duidelijk wat zij wilden, op een ludieke manier. Ik hoop eigenlijk dat de politie dat ook doet. Waar het inhoudelijk precies om gaat weet ik natuurlijk niet, dat trek ik ook niet in twijfel. Maar als je zoiets op een positieve manier aanpakt, dan bereik je daar volgens mij meer mee. In dit geval is het duidelijk dat de wielersport de dupe is van de actie. Daar ben ik in ieder geval niet blij mee.”
Goede band tussen wielersport en politie
Volgens de ploegleider van LottoNL-Jumbo pakt de politie nu net de verkeerde partij. “Ik denk juist dat de wielersport de politie altijd heel dankbaar is geweest. Zonder hen zou er namelijk geen enkele wedstrijd georganiseerd kunnen worden. Zij zorgen er zelfs voor dat de Tour überhaupt in Nederland kan plaatsvinden. Het zou ontzettend jammer zijn als er op een negatieve manier aandacht wordt getrokken. Dat doet, vind ik, geen recht aan de goede band die de wielersport met de politie heeft. Bedenk een andere manier om aandacht te krijgen voor jouw zaak; niet eentje waar andere mensen de nadelige gevolgen van ondervinden.”
Geen goede reclame
Voor Breukinks Roompot-ploeg heeft de aangekondigde actie geen invloed. Zijn team kreeg namelijk geen wildcard voor de Franse etappekoers. “Maar ik vind het wel jammer dat hiermee een grootschalig evenement als de Tour geraakt wordt. Zeker voor de organisatie van de Tour-start, die toch heel veel moeite gedaan heeft dit gebeuren naar Nederland te halen. Volgens mij is het niet zulke goede reclame richting de ASO, als dit doorgaat. Maar goed, het duurt nog twee weken. Of het dus zover gaat komen, moeten we nog even afwachten. Maar als de renners er last van hebben, heb je het natuurlijk liever niet. Hoe vervelend het is om staande te worden gehouden? Als het halfweg koers is wel, want dan wordt de gehele wedstrijd er door beïnvloed. Als het aan de start is en je vertrekt vijf minuten later, dan valt het wel mee”, denkt Breukink.
‘Ik had het liever niet gezien’
Door een verstoring van de wedstrijd, zou het mogelijk zijn dat de ASO beslist om de komende jaren Nederland niet meer aan te doen. “Dat is moeilijk in te schatten”, denkt Breukink. “Het helpt in ieder geval niet om een volgende Tour-start naar ons land te halen. Aan de andere kant is Nederland wel altijd goed geweest in het organiseren van evenementen zoals de Tour. Wellicht begrijpen ze ook dat de organisatie in Utrecht hier weinig aan kan doen. Ik had het liever niet gezien, maar dit is voor hen natuurlijk wel een kans om de meeste publiciteit te genereren.” De KNWU liet in een reactie weten geen partij in deze kwestie te zijn.
Sport en politiek horen ten alle tijden gescheiden te blijven, dus ik heb geen begrip voor eventuele acties van politie tijdens @letour .
— Stef (@Stefclement) 24 juni 2015
Dus politie wil Tour plat leggen door te gaan staken. Beter visite kaartje kan Nederlandse politie niet afgeven… #fail #jammerdatzomoet
— Wout Poels (@WoutPoels) 24 juni 2015
De KNWU liet in een reactie weten geen partij in deze kwestie te zijn.
en ik maar denken dat de KNWU op komt voor de rechten van de fietsers net zoals de politievakbond opkomt voor de rechten van de agenten. maar nee, beste wielervrienden, zoek het maar lekker uit.
Clement zijn tweet is trouwens op verschillende manieren verkeerd. Bijvoorbeeld:
1) voor die politiemedewerkers gaat dit niet over politiek, maar over de waardering voor hun werk.
2) dat sport en politiek persé gescheiden moeten blijven is onjuist. Sport en politiek zijn juist innig verbonden. de olympische gedachte is zelfs puur politiek. Sport bevind zich helaas niet in een dimensie buiten de maatschappij, hoezeer sporters dat ook willen.
Moet de KNWU nu niet een staking organiseren door alle wielrenners voor de tourcaravaan uit te laten rijden en de politie te hinderen? :P
Zieke actie van ze.
de rare ramadan opmerking terzijde, die laatste zin klopt grotendeels wel (als je de hyperbool als zodanig ziet)
1) Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen - meestal op basis van onderhandelingen - op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus. Hierin moet ik Clement dus wel in gelijkstellen, want politiek is als begrip breder dan hetgeen ze in Den Haag doen. Het vindt plaats op diverse niveaus.
2)Sport is steeds vaker een 'middel' van de overheden, dan dat ze innig met elkaar verbonden zijn. Overheden en conflicten vormen wel vaker een belemmering voor de sport, dan dat het ze iets oplevert.
Vind je dat eng zo'n ramadan?