Pogacar snapt tactiek Visma niet: “Zij focussen zich op mij en onderschatten andere favorieten”
foto: Cor Vos
zondag 7 juli 2024 om 19:29

Pogacar snapt tactiek Visma niet: “Zij focussen zich op mij en onderschatten andere favorieten”

Video Tadej Pogačar snapt niets van de tactische keuzes van Visma | Lease a Bike. Na afloop van de graveletappe rondom Troyes, waarin de geletruidrager meermaals de aanval koos en wegreed met Jonas Vingegaard, sprak hij zijn verbazing uit. “Ik denk dat Visma | Lease a Bike zich alleen op mij focust en de andere klassementsrenners onderschat”, aldus Pogačar op de persconferentie na afloop.

Dan doelt de Sloveen vooral op de aanval van Remco Evenepoel op ruim 75 kilometer van de meet, die alleen door Pogačar en Vingegaard gevolgd kon worden. “We reden daar met z’n drieën weg. Ik denk dat het een geweldige kans was om tijd te pakken op de andere klassementsrenners en het podium veilig te stellen, maar Jonas weigerde mee te werken”, blikt de gele trui terug. “Ze volgen alleen mij, zonder na te denken over Primož Roglič of Remco.”

Want er waren in de slotfase ook momenten waarop Evenepoel de slag miste met Pogačar en Vingegaard. “Het is jammer dat er tegenwind stond in het stuk naar de finish, wat het onmogelijk maakte voor mij om nog weg te rijden in de slotfase”, aldus Pogačar.

“De graveletappe was heel leuk”, gaat hij nog verder. “Er was veel zand en stof overal, dus het was onmogelijk om een duidelijk beeld van het koersverloop te krijgen. Je moest gewoon rijden op instinct en kracht. Ik had geweldige benen, wat geweldig nieuws is, omdat dit een van de moeilijke etappes was. Ik ben heel blij met mijn Tour tot nu toe. Ik voel veel vertrouwen, omdat ik in geweldige vorm ben en een heel goed team om mij heen heb.”

‘Tadej heeft een belangrijke voorsprong te pakken’
UAE Emirates-manager Joxéan Fernandez was na afloop ook tevreden. “We hebben het geprobeerd, Tadej heeft het geprobeerd”, vertelde hij tegen WielerFlits. “Er was veel stress en spanning, maar Tadej kende goede momenten. Vandaag was een heel belangrijke dag. […] Tadej leidt en heeft een belangrijke voorsprong te pakken. Dat is nog geen beslissend gat, maar we blijven vechten. Er zijn nog veel renners om op te letten. Iedereen heeft vandaag afgezien, maar we staan er zelf nog goed voor.”

Tim Wellens zag dat Visma | Lease a Bike een andere tactiek koos dan vooraf gezegd. “Niemand had verwacht dat ze zouden doortrekken, daardoor vielen er wel gaten”, aldus de Belg. “Tadej had vooraf gezegd dat het vandaag veel drama was voor weinig, omdat het niet moeilijk ging zijn, maar uiteindelijk was het wel een heel mooie koers.”

AK

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.