Pogacar zag ‘uitgelezen kans’ in Giro dell’Emilia: “Stond al langer op mijn verlanglijstje”
foto: Cor Vos
zondag 6 oktober 2024 om 11:05

Pogacar zag ‘uitgelezen kans’ in Giro dell’Emilia: “Stond al langer op mijn verlanglijstje”

Decompressie? Niet bij Tadej Pogacar. In zijn eerste wedstrijd als wereldkampioen gaf de Sloveen zijn visitekaartje af: Pogacar reed zaterdag in een kletsnatte Giro dell’Emilia de concurrentie aan flarden, en dat was niet zonder reden. “Ik had het gehad met die tweede plaatsen hier”, vertelde hij na afloop aan Het Laatste Nieuws.

De Sloveen begon in de Giro dell’Emilia al vroeg – op zo’n veertig kilometer van de finish – aan een solo en won met bijna twee minuten voorsprong. De kersverse wereldkampioen gaf de tegenstand andermaal fietsles. “Deze koers stond al langer op mijn verlanglijstje”, liet hij na de finish weten op een persconferentie. “Dit was een uitgelezen kans. Ik ben in topvorm en in dit weer presteer ik doorgaans zeer goed.”

Maar maakte een aanval op goed veertig kilometer van de streep deel uit van ‘het plan’? “Nee. Het idee was om het tempo stelselmatig op te drijven richting de laatste twee ronden, om daar eventueel te kunnen toeslaan. Maar nog vóór het lokale circuit koerste Lidl-Trek zeer agressief, waardoor de race vroeg explodeerde. Op San Luca ging Remco (Evenepoel, red,) dan heel even ‘provoceren’.”

“Zelf volgde ik ‘a big attack’ van een Astana-renner van achteruit. Enkel Matteo Jorgenson volgde. ‘Oké’, begreep ik. In deze loodzware en explosieve omstandigheden moet ik niet langer wachten. I decided to push on.”

Wereldkampioen Pogacar in opperste concentratie – foto: Cor Vos

Dit bleek het begin van een zoveelste lange en indrukwekkende solo. Pogacar wist zo op spectaculaire wijze meteen toe te slaan als wereldkampioen en heeft duidelijk geen last van decompressie. “De eerste paar dagen na mijn wereldtitel probeerde ik thuis wat te ontkoppelen, een beetje van het normale leven te genieten.”

Druk van de regenboogtrui
“Maar dan zakte ik af naar hier, kreeg ik mijn nieuwe kledingpakket en nieuwe fiets, de sponsors kwamen op bezoek en… Ja, nam de druk toch wel toe”, geeft Pogacar aan met een glimlach. “You need to deliver, prentte ik mezelf in. En dat deed ik ook. Het voelde echt geweldig. Ik werd enorm aangemoedigd door talloze fans. Ze stonden er voor mij, in de gietende regen. Deze is voor hen!”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.