Politie wil Tour tot stilstand brengen op Erasmusbrug
De renners in de Tour de France gaan de acties van de politiebonden mogelijk aan den lijve ondervinden. Op zondag 5 juli tijdens de etappe van Utrecht naar Neeltje Jans zijn de gezamenlijke politiebonden van plan om op de Erasmusbrug in Rotterdam de reclamekaravaan tot stilstand te brengen voor een verkeerscontrole, meldt de NPB op de eigen website.
De voertuigen van de reclamekaravaan zullen om 13.00 tot stilstand worden gebracht. De controle stopt pas als in de live-uitzending in meerdere Europese landen duidelijk te zien is geweest dat de renners in de Tour de France stilstaan doordat politiemensen actievoeren voor een betere CAO.
De bonden zeggen bewust te hebben gekozen voor de Erasmusbrug omdat de actie dan op een veilige wijze kan verlopen. Op dat deel van het parcours staat namelijk geen publiek. De overige taken belooft de politie op die dag gewoon zoals gebruikelijk uit te voeren, zodat de veiligheid niet in het geding komt. Minister Ard van der Steur kan nog naar de rechter stappen om de actie te verbieden.
Dat de politie de Tour de France aangrijpt om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden komt niet uit de lucht vallen. Vorige week werd al aangekondigd dat er plannen in die richting waren.
Heeft de politie hiervoor trouwens een vergunning voor aangevraagd en is deze al door een rechter goedgekeurd ?
De politiebonden blijken echter ook weer een tactisch besef van 0,0 te hebben. Hiermee maakt de politie zich alleen maar inpopulair bij de bevolking. Dat levert minder en minder steun op en verzwakt uiteindelijk je positie. Het enige mogelijke voordeel is een direct effect om deze acties te voorkomen, wat een succesvol resultaat van chantage zou zijn (wij doen dit als jullie niet dat). Slechte actie dus, maar wel te verwachten aangezien het door de politie-organisatie is bedacht...
Wat er allemaal niet geregeld word zien we toch altijd al van de politie.. Kijkvmaar eens naar het aantal aangiftes alleen al, niemand doet ze meer zo hopeloos is het..
Maar sommige mensen hebben gewoon graag een bord voor hun kop.
Neem aan dat de ASO via een kort geding naar de rechter stapt. Wat een lachwekkend stelletje aamdachtvragers daar bij de politie.
Niet zo veel kans schat ik, want het recht op staken is grondwettelijk verankerd. Het is niet een absoluut recht, maar de uitzondering ontwrichting maatschappij/ernstige verstoring openbare orde lijkt me niet van toepassing bij het enkele afzetten van de Erasmusbrug.
Maar ff serieus: de Tour heeft een lange traditie van (boeren- of staalarbeidersprotest). Dat lukt meestal prima door, net voor de koers passeert, wat lawaai te maken. De Tourorganisatie wil dan best even handje-schudden en zorgen voor mooie tv-beelden.
Dat stilstaan van renners is totaal zinloos en redelijk dodelijk voor de koers (en dus een veel te zwaar middel: de hele wedstrijd wordt er -potentieel- door beïnvloed, niet alleen de twee minuten dat renners stilstaan). Lijkt me ook niet onder stakingsrecht vallen, er is immers vergunning, dus benieuwd hoe een rechter hierover denkt.
Ze beter een voorbeeld nemen aan de Belgische boeren. In alle voorjaarskoersen met hun actie in beeld en uitleg over de actie, maar wel op een manier dat de koers er geen last van heeft.
Dit is gewoon absoluut niet het moment en het toneel om je punt te maken. Totaal misplaatst weer. Ook een heel slecht signaal wat de politie hier mee af geeft.
ik denk meer aan actie bij hoogwaardigheidsbekleders, bij bezoeken van btl staatslieden, staatshoofden, koningshuizen etc (bijvoorbeeld drugscontrole bij Obama, controle op illegaliteit bij prins Charles, etc etc), zal internationaal meer opvallen
geen begeleiding regerings vertegenwoordigers
en noem maar om
edit: ook een leuke, dagelijkse voertuig controle van desbetreffende ministers
Wanneer het om simpelweg de karavaan aanhouden en controleren gaat voordat de renners langskomen is het totaal geen punt.
billi - 24 juni 2015 om 12:52
was te verwachten, typisch Nederland, wat volgt, de brandweer, de boswachters, etc
Als er iets niet typisch Nederlands is, is het wel actievoeren en staken. In de landen om ons heen gebeurt dat veel vaker.
Het nut ontgaat me ook, bij zo'n actie van Franse boeren denkt het wereldwijde publiek ook alleen maar 'ok, prima, en nou weer verder', en veel sympathie zal de politie hier niet mee vergaren. Het probleem is alleen dat als ze stoppen met boeven vangen, het niemand opvalt, want dat deden ze toch al niet
ontopic svp
Elke andere groep die gaat staken doet dat toch op een veld of plein in Den Haag? Waarom mag de politie opeens wegen gaan blokkeren? Ik vind het belachelijk.
En zo niet, dan nemen we dit maar op de koop toe. Het recht om te demonstreren hebben ze.
we hebben het hier over wielrennen en nu dus over de politie. hou je wilders-achtige uitspraken maar voor je.