Porte soleert naar ritzege op Col de la Couillole, Henao nieuwe leider
Foto: Sirotti
zaterdag 11 maart 2017 om 17:37

Porte soleert naar ritzege op Col de la Couillole, Henao nieuwe leider

Richie Porte heeft revanche genomen voor zijn tegenvallende prestaties in de waaieretappes van Parijs-Nice. De BMC-renner soleerde vandaag naar een ritzege op de Col de la Couillole. Alberto Contador werd tweede, voor Daniel Martin en Sergio Henao. Julian Alaphilippe moest al vroeg passen en verloor zijn leiderstrui aan Henao.

Calmejane kleurt de dag
Het duurde vandaag niet lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Al snel kregen Axel Domont (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM) de ruimte van het peloton. Na een lange achtervolging kwam ook Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) daarbij. Deze zes reden naar een maximale voorsprong van ruim vijf minuten.

Op zeventig kilometer van het einde besloot Calmejane om vooraan weg te rijden. De Fransman begon met veertig seconden voorsprong aan de slotklim naar Col de la Couillole (zestien kilometer aan 7,1 procent), maar hij werd al snel voorbij gereden door Diego Ulissi (UAE Emirates) en Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM), die vanuit het peloton waren weggesprongen. Een paar minuten later moest Pacher passen en ging Ulissi alleen verder.

Alaphilippe past
De Italiaan raakte echter niet ver. Op tien kilometer van het einde werd hij ingerekend door het peloton, dat ondertussen steeds verder uitdunde vanwege het hoge tempo van Sky en vooral Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo). Zelfs klassementsleider Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Simon Yates (Orica-Scott) en Tony Gallopin (Lotto Soudal) moesten daardoor passen. In het peloton zaten toen nog vijftien renners, waardoor hun klassementsambities een flinke deuk opliepen.

Op zes kilometer van de top bleven na een versnelling van een indrukwekkende Pantano nog maar zeven renners over. Alleen Richie Porte (BMC), Alberto Contador (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana), Daniel Martin (Quick-Step Floors), Sergio Henao (Sky) en Ion Izagirre (Bahrain Merida) konden hem volgen.

Aanval Porte
Anderhalve kilometer later moest Pantano passen en volgde een één-tegen-één strijd tussen de toppers. Fuglsang was vervolgens de eerste die een demarrage plaatste, maar hij kreeg geen vrijheid. Dat gold daarna ook voor Izagirre en Porte. Een tweede speldenprik van Porte kende evenmin succes. Na een mislukte poging van Contador probeerde Porte voor een derde keer weg te rijden. Drie keer bleek scheepsrecht, want ditmaal sloeg de Australiër direct een gat. Alles lag in één keer uiteen.

Porte reed vervolgens steeds verder weg bij de concurrentie en kwam uiteindelijk met 21 seconden voorsprong over de streep. Contador en Henao bleven in eerste instantie bij elkaar en waren de dichtste achtervolgers, maar bij het ingaan van de slotkilometer kraakte Henao en ging Contador er alleen vandoor. De Spanjaard pakte daardoor (inclusief bonificatieseconden) zeventien seconden op Henao, waardoor hij nu 31 tellen achter hem staat in het klassement. Tussen Henao en Contador bezet Martin nu de tweede positie, op dertig seconden van Henao. Alaphilippe kwam vandaag binnen op 2’40 en zakte naar plaats vijf. Sam Oomen werd als beste Nederlander zestiende.

RIDE Magazine
32 Reacties
11 maart 2017 17:40
Mooie zege, en respect voor Bertje.
11 maart 2017 17:42
Contador, Quintana, Porte en Froome in topvorm.

Dat kan een prachtige Tour worden.

Henao komt toch vaak net even te kort als het te lang bergop is.
11 maart 2017 17:43
Je hoort mij niet zeggen dat Contador slecht heeft gereden. Hij was erg goed. Maar ik houd een antipathie voor hem die ik niet afschudden kan. Ik ben op de een of andere manier altijd blij wanneer hij niet wint.
11 maart 2017 17:47
Goed gereden van Sam Oomen! Barguil aan plaats 9e geholpen en zelf nog in top 20 geëindigd.
11 maart 2017 17:48
Jammer voor Porte dat hij zoek is gereden in de eerste twee ritten. Lijkt me wederom gewoon de sterkste bergop. Ik verwacht niet dat morgen lastig genoeg is voor Contador om 31 seconden goed te maken op Henao. Wel goed gevochten, maar meer zat er niet in vandaag. Ik hoop op een vroege aanval van Bert morgen.
11 maart 2017 17:49
En dat zegt iemand die fan is van Horner......

Ik vind Contador de mooiste renner van de laatste 10 jaar, maar ja, dat is slechts mijn mening.
11 maart 2017 17:52
@scotty

Quintana is na een zware Giro zeker niet goed genoeg en Contador is gewoon niet goed genoeg meer.
Nog steeds een klasbak maar komt te kort op Froome, Quintana en Porte.
Het is wel iemand die de boel kan laten ontploffen dus het is wel te hopen dat hij in topvorm is.
11 maart 2017 17:52
Scotty +1
11 maart 2017 17:53
Aardige strijd wel, laatste 10 km; Porte sterk, genoten van Contador en ik krijg steeds meer sympathie voor Latour, prachtige harkstijl.
Henao zou dit niet meer mogen verspelen; Gallopin nog vrij goed, knap.
11 maart 2017 17:58
Goed gereden van Contador, morgen mag hij het afmaken. (als het meezit).
11 maart 2017 18:01
Sterk van Porte. Martin ook knap.
Alaphilippe zoals verwacht op achterstand.
11 maart 2017 18:08
@scotty
Helemaal gelijk zoals hij danst op zijn fiets vergeleken met Henao, een wereld van verschil, een tourzege is hem gegund.
11 maart 2017 18:10
Contador is zeker minder dan "vroeger" en de Tour zie ik hem niet meer winnen, maar het blijft een prachtige coureur, op ieder vlak.
Oomen goed voor barquil gewerkt en op een mooie plek binnen gekomen, SUNWEB goed en prominent zichtbaar in diverse koersen!
11 maart 2017 18:11
Dom dat Martin gisteren moest knechten voor Alaphilippe!
11 maart 2017 18:23
Als Porte van zijn traditionele inzinking tijdens de tour kan afkomen kan hij het Froome heeeel lastig maken. Als als als. #beastmode
11 maart 2017 18:33
Die inzinking had Porte vorig jaar al niet meer, toen had hij gewoon veel pech
11 maart 2017 18:34
Dat had Porte vorig jaar al gekund als hij in de eerste week geen tijd had verloren. Alleen in de lange tijdrit presteerde hij ondermaats.
11 maart 2017 18:38
Geen klassementsrenner waar ik zo graag naar kijk als Bertje.
11 maart 2017 18:40
Mensen die antipathie hebben jegens Contador, die snap ik niet. Man wat gaan we die held missen.
11 maart 2017 18:47
Volgens jaar mag Barguill knechten voor Oomen .. wat rijdt die gozer goed zeg..jammer van etappe 1,anders zomaar top 5.
11 maart 2017 18:49
Ja Alberto, wat een held. En nog een sympathieke gast ook! Ik hoop van harte dat 'ie het dit jaar tóch nog een keer kan flikken tegen die saaie Froome en Quintana.
11 maart 2017 18:59
Duidelijk dat ze Yates gisteren gewoon lieten rijden.
11 maart 2017 19:05
Tankink heeft zich gehandhaafd in de top 20!
11 maart 2017 19:08
"Die inzinking had Porte vorig jaar al niet meer, toen had hij gewoon veel pech"

3 minuten op Dumoulin verliezen (2 minuten op Froome) in de tijdrit, ook een specialisme van Porte, telt als de befaamde slechte dag.
11 maart 2017 19:20
@ lukas
Vorig jaar de tour gemist zeker? Of vind je hem als persoon saai? Het is idd niet zo'n prater.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.