Precies één jaar geleden: de heroïsche WK-rit van Mathieu van der Poel
foto: Cor Vos
dinsdag 6 augustus 2024 om 10:50

Precies één jaar geleden: de heroïsche WK-rit van Mathieu van der Poel

Het is precies één jaar geleden dat Mathieu van der Poel wereldkampioen wielrennen werd. In het centrum van Glasgow reed de Nederlander op 6 augustus 2023 alles en iedereen uit de wielen. Waar was jij die dag?

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De wegrit begon speciaal. Een aantal activisten hadden zich aan het asfalt geplakt en het duurde uiteindelijk 50 minuten voor de koers hervat kon worden. Van der Poel gebruikte de tijd om… zijn behoefte te gaan doen in een van de huizen naast het parcours. Een golden drop?

“Hoe ik mij voel? Ik heb goed geslapen, maar voor mij is het toch nog een beetje een vraagteken. Ik hoop goed te zijn.” Dat waren de woorden van Van der Poel voor de start. Een vraagteken, niet al te veel enthousiasme. Van der Poel was wel degelijk de topfavoriet, maar een zekerheid op goud was het zeker niet op voorhand.

Emoties aan de streep
Vele kilometers later begonnen Van der Poel en co aan de lokale omloop in Glasgow. Het was de Nederlander zelf die al snel het initiatief nam met verschillende demarrages. Na wat vijven en zessen reed hij weg met Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen. Het viertal dichtte het gat op aanvaller Alberto Bettiol, die een bijzonder goede dag had. Van der Poel had dat door en besloot vervolgens zijn ultieme demarrage in te zetten.

Niemand kon MVDP volgen. Hij ging op en over Bettiol en begon aan een ijzersterke solo richting de streep. Dat deed hij vol enthousiasme en met best wat risico, waardoor hij zelfs nog tegen de grond ging. Hij kon echter snel weer op de fiets springen en, met schade aan zijn shirt en schoenen, zijn weg vervolgen. Van der Poel reed in zijn eentje richting de streep, op weg naar zijn grootste zege ooit. De emoties namen bij het binnenrijden van de laatste kilometer de overhand. Met gebalde vuist en tranen in de ogen kwam hij na 271 kilometer over de finish.


Waar was jij tijdens de triomf van Van der Poel? Deel het in de reacties.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.