Primoz Roglic deelt met dubbelslag in Dauphiné dreun uit aan Remco Evenepoel
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 17:16

Primoz Roglic deelt met dubbelslag in Dauphiné dreun uit aan Remco Evenepoel

De zesde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 is vrijdag gewonnen door Primož Roglič. In de bergrit naar Le Collet d’Allevard kwam de kopman van BORA-hansgrohe, na sterk ploegspel met Aleksandr Vlasov, solo over de meet. Remco Evenepoel kraakte op de slotklim, verloor meer dan een halve minuut en moest zijn gele trui afstaan aan Roglič. Giulio Ciccone werd tweede in de rituitslag en Vlasov derde.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Nadat alle stofwolken van de geannuleerde vijfde etappe waren opgetrokken, kon vooruitgekeken worden naar het zware slot van deze Dauphiné. Het lastige drieluik begon vandaag met een bergrit naar Le Collet d’Allevard. De openingsfase van de etappe was weinig spannend, maar met de Col du Granier (8,9 km aan 5,4%) en de slotklim van Le Collet d’Allevard (11,1 km aan 8,1%) in de laatste 50 kilometer was het toch erg interessant.

foto: Cor Vos

Kopgroep van zes
Zes renners kleurden de openingsuren van de etappe. Onder meer ritwinnaar Magnus Cort (Uno-X Mobility) schoof mee in de ontsnapping, samen met Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Thibault Guernalec (Arkéa-B&B Hotels), Arjen Livyns (Lotto Dstny), Mason Hollyman (Israel-Premier Tech) en Alessandro Fancellu (Q36.5). Zij reden al in de eerste tien kilometer weg bij het peloton.

In het peloton werden de wonden nog gelikt na de massale valpartij van donderdag. Onder meer Juan Ayuso ging niet meer van start, ook met oog op de Tour de France. Zijn ploeg UAE Emirates zag hoe Soudal Quick-Step het heft in handen nam in het peloton. Gele trui Remco Evenepoel stond een voorsprong van bijna zes minuten toe, maar toen moest de finale nog beginnen.

foto: Cor Vos

Op de top van de Col du Granier was het gat nog vier minuten. De kopgroep werd vervolgens in de afdaling uitgedund, omdat Hollyman en Guernalec een bocht volledig verkeerd hadden ingeschat en onderuit gingen. Zij keerden wel snel terug, maar de kopgroep was het vervolgens helemaal kwijt. Eerst sloegen zij een verkeerde weg in, al stond daar ook geen seingever en reed de organisatie zelf ook verkeerd, en daarna schatten ze een rotonde compleet verkeerd in.

Kuss en Hart lossen vroeg uit peloton, De Plus opent finale
Door beulswerk van Lidl-Trek, Soudal Quick-Step, BORA-hansgrohe en INEOS Grenadiers liep de voorsprong vervolgens terug. Aan de voet van Le Collet d’Allevard (11,1 km aan 8,1%) was het verschil minder dan twee minuten. Onder het tempo van de INEOS-trein kwamen vervolgens Sepp Kuss en de gisteren hard gevallen Tao Geoghegan Hart al vroeg in de problemen. Vooraan was Grégoire – die een bloedneus kreeg op de slotklim – de beste, nadat hij Cort als laatste medevluchter wist af te schudden.

Het werk van INEOS Grenadiers bleek de aanzet voor een demarrage van Laurens De Plus op vijf kilometer van de top. Een move die alleen gevolgd werd door Aleksandr Vlasov, waarna de twee direct op en over Grégoire gingen. Het zorgde er ook voor dat Mikel Landa moest werken voor gele trui Evenepoel. Achterin de favorietengroep kwam op dat moment David Gaudu in de problemen.

De volgende demarrage kwam van Giulio Ciccone, die Primož Roglič, Matteo Jorgenson en Carlos Rodriguez mee kreeg in zijn zog. Ook Derek Gee wist nog verrassend de sprong te maken. Wie daar ontbrak? Leider Remco Evenepoel, voor wie het die duidelijk een tand te hard ging. Even leek hij te kraken, maar Landa zorgde ervoor dat de groep-Roglič in zicht bleef.

Vlasov katapulteert Roglič naar dubbelslag, Evenepoel komt laat op gang
Vlasov en De Plus kregen twee kilometer voor de finish bijval van de achtervolgers, waarna de Rus zich volledig leegreed voor Roglič. Het duo van BORA-hansgrohe plaatste een versnelling die alleen Ciccone kon volgen. De groep-Jorgenson hield het gat klein, terwijl de groep-Evenepoel al een halve minuut verloor. De Belg herpakte zich echter in de laatste kilometer en probeerde de schade nog te herstellen.

foto: Cor Vos

De ritzege was een brug te ver voor Evenepoel, want Vlasov was bezig met een sterke lead-out voor Roglič. De Sloveen nam de kop over op 300 meter van de meet en was een klasse apart in de sprint tegen Ciccone. Daarachter stelde Vlasov nog de derde plaats veilig, voor de verrassende Derek Gee en Matteo Jorgenson. Remco Evenepoel knokte zich nog naar de achtste plaats, maar verloor wel 42 seconden – en nog bonificatieseconden – op Roglič.

In het algemeen klassement leidt Roglič na zes etappes met 19 seconden voorsprong op Evenepoel. Jorgenson blijft derde en volgt op een kleine minuut van de Sloveense leider. Gee en Vlasov maken de top-5 compleet. Daarachter volg de rest al op 1.40 minuut of meer van Roglič. Opvallend is de knappe zevende plaats van De Plus, de tweede Belg bij de beste tien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.