Primoz Roglic mede-recordhouder in de Vuelta: “Of ik voor een vijfde ga? Eerst van de vierde genieten!”
foto: Cor Vos
zondag 8 september 2024 om 20:19

Primoz Roglic mede-recordhouder in de Vuelta: “Of ik voor een vijfde ga? Eerst van de vierde genieten!”

Primož Roglič verzekerde zich zondag voor een vierde eindzege in de Vuelta a España. Daarmee is de 34-jarige kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe nu mede-recordhouder wat betreft het aantal eindzeges. Hij komt op gelijke voet met de Spanjaard Robert Heras, die rond de eeuwwisseling – al dan niet zuiver – vier keer won. “Hoe het voelt? NICE!”, straalt de Sloveen in het flashinterview.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Roglič moest in de slottijdrit alleen specialist Stefan Küng voor zich laten. “Ik zag zijn tijd voordat ik vertrok en ik weet dat hij heel sterk is in dit soort vlakke tijdritten. Maar ik heb mezelf wel geprobeerd te motiveren om voor de ritzege te gaan. Anders is het nog moeilijker om je door zo’n tijdrit heen te slaan. Ik ging er vol voor, maar het was moeilijk. Mijn felicitaties aan Stefan. Hij leverde goed werk en was vandaag de sterkste. Maar ik ben heel erg blij met de eindzege!”

Daarmee zijn alle grote rondes dit jaar gewonnen door Slovenen. Tadej Pogačar won immers al de Giro d’Italia en Tour de France. “Ik heb daar geen woorden voor, het is ongelooflijk!”, stelt Rogla. “Je offert veel op. Niet alleen ik, maar ook mijn familie en iedereen eromheen. We leven hiervoor. Ik ben enorm blij dat ik op dit niveau kan rondrijden. Ik waardeer de steun van mijn gezin en naasten enorm. Voor hen doe ik dit. Of ik nu voor een vijfde ga? Het is nooit genoeg, haha. Maar dit is al idioot, ik heb er nu vier. Daar wil ik eerst van genieten.”

Record met Heras
De Sloveen won eerder in 2019, 2020 en 2021 de Ronde van Spanje. Hij deelt dus nu het record met Heras. De Spanjaard zegevierde in 2000, 2003, 2004 en 2005. Die laatste eindzege raakte hij in november van dat jaar kwijt, nadat hij na de laatste tijdrit (etappe twintig) positief testte op epo. Drie maanden later werd hij voor twee jaar geschorst, wat het einde van zijn carrière betekende. De dan 31-jarige Heras (voormalig meesterknecht van Lance Armstrong) zette onmiddellijk een punt achter zijn loopbaan.

In 2011 werd echter duidelijk dat de Spanjaard zijn eindzege van zes jaar eerder terugkreeg. Het Spaanse Hof stelde dat de betreffende bloedstalen niet goed bewaard waren, waardoor ze geen bewijs konden opleveren. De Spanjaard – tijdens die laatste Vuelta in dienst van Liberty Seguros – begon een procedure om een schadevergoeding en kreeg in mei 2017 een bedrag van 725.000 euro van het Spaanse Hof, de helft van zijn jaarsalaris in 2005.

Roberto Heras won in 2005 voor Denis Menchov en Carlos Sastre – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.