Puck Pieterse is de nieuwe nummer één op de UCI Ranking
foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
woensdag 4 september 2024 om 15:17

Puck Pieterse is de nieuwe nummer één op de UCI Ranking

Puck Pieterse is de nieuwe nummer één op de UCI Ranking in het mountainbiken. Het 22-jarige multitalent van Fenix-Deceuninck veroverde afgelopen weekend in Andorra haar eerste wereldtitel crosscountry ooit en dat levert haar meteen ook de koppositie op tijdens de nieuwe UCI Ranking. Ze nam die plaats over van Alessandra Keller, die sinds half mei wereldwijd aan de leiding stond.

De Zwitserse had op haar beurt een kleine vier maanden geleden Pieterse afgelost, die sinds eind 2023 de UCI Ranking van de mountainbikers bij de vrouwen aanvoerde. De grootste stijger in de top-10 was het Oostenrijkse talent Laura Stigger, die steeg van plek acht naar plek vijf. Loana Lecomte uit Frankrijk was de grootste daler. Zij zakte van plek vier naar plek negen. Anne Terpstra krijgt ook de top-10 in zicht. Zij veroverde zilver op het afgelopen WK en stijgt van plek 27 naar plaats dertien op de UCI Ranking.

De UCI Ranking is gebaseerd op de punten die je in het laatste jaar haalt. Wanneer er een wedstrijd afvalt, komt het totaal aantal behaalde punten van de nieuwste uitgave erbij. Als je dus een betere uitslag rijdt in dezelfde wedstrijd dan een jaar eerder, stijgt je puntentotaal. Is je uitslag minder, dan geldt dit ook voor het totaal en kan je dus zakken op de UCI Ranking. Ook komt het voor dat je het ene jaar een koers wel rijdt, maar het jaar ervoor of erna niet. Dan komen er automatisch punten bij of gaan ze er vanaf.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.