Puck Pieterse voor Olympische Spelen: “Beste aanloop ooit naar grote wedstrijd”
Foto: Raymond Kerckhoffs
Kerckhoffs Raymond
vrijdag 26 juli 2024 om 18:15

Puck Pieterse voor Olympische Spelen: “Beste aanloop ooit naar grote wedstrijd”

Interview Na het goud en brons van Bart Brentjens en het ‘plankje’ van Mathieu van der Poel in Tokyo, zijn de Nederlandse ogen in het mountainbike op deze Olympische Spelen in Parijs op Puck Pieterse gericht. Haar vier zeges in de Wereldbeker maken haar zondag een van de favorieten voor de gouden medaille. “Mooi toch”, reageert ze nuchter.

Ze is pas 22 jaar jong, maar door niets of niemand laat ze zich gek maken. Puck Pieterse vindt het geen probleem dat ze direct in haar eerste Olympische Spelen in Parijs met hoge verwachtingen moet dealen.

Vorig jaar september na het testevent op het parcours in Colline d’Elancourt in Les Yvelines was bondscoach Gerben de Knegt duidelijk. Hij noemde het een perfect parcours voor Pieterse. Na de eerste verkenningen afgelopen donderdagochtend constateerde de renster uit Amersfoort zelf dat de organisatie sindsdien niet echt veel veranderd heeft aan het uitgezette traject.

Rondom de 231 meter hoge heuvel, waar je op de top uitzicht hebt op 30 kilometer verderop gelegen Eifeltoren, heeft de organisatie in overleg met de bondscoaches wat zaken aangepast. Zo zijn de paden op de klimmen breder gemaakt, waardoor je hier makkelijker iemand kunt inhalen. Op de vraag of het nog steeds een traject is dat Pieterse goed uit de voeten kan, reageert ze kordaat: “Ja, natuurlijk.”

Het is Pieterse ten voeten uit. Korte duidelijke antwoorden, waarin ze haar zelfverzekerdheid niet verstopt. “Het is eigenlijk een atypisch mountainbikeparcours. Dat komt door de ondergrond met gravel, wat het op sommige plekken glad maakt, waardoor je in de bochten goed moet uitkijken dat je niet weg glijdt. Ook zitten er minder klimmen in, maar door de hoge snelheid kom je toch aan voldoende hoogtemeters.”

Om het samen te vatten: “Ik vind het parcours in principe tof. De snelheid ligt hoog. Er liggen punchy klimmetjes in. Het gravel maakt het daarbij wat lastiger.”

De grootsheid van de Olympische Spelen is in de bossen van Régional de la Haute Vallée de Chevreuse ver te zoeken. Misschien ook wel beter voor Pieterse die nogal eens snel afgeleid kan zijn. “Ja, ik vind veel dingen leuk en zeg snel ja wanneer me iets wordt gevraagd. Al kan ik me ook goed focussen op de doelen die ik stel. Daarom is het wel goed dat we hier in de rust zitten en niet in de drukte met veel afleiding van het olympische dorp.

“Natuurlijk zou het tof zijn om de ervaring van het olympische dorp ook mee te maken. Voor mijn prestatie in de wedstrijd is dit echter beter. Al ligt het in mijn bedoeling om maandag na de mountainbikewedstrijden van de mannen en vrouwen wel die kant op te gaan.”

Eerst alle focus op haar wedstrijd. Pieterse zal moeten presteren in het hol van de leeuw, of in dit geval beter gezegd het broeinest van de haantjes. Er wordt enorm veel publiek verwacht, waarvan 90% uit thuisland Frankrijk hun wielergrootheid en topfavoriete Pauline Ferrand-Prévot (dé vriendin van Dylan van Baarle) zal aanmoedigen. “De hoeveelheid decibel zal wel hoog liggen”, reageert de Amersfoortse.

Foto: Raymond Kerckhoffs

Vorig jaar op de WK in Glasgow wist Ferrand-Prévot haar te kloppen op haar eigen tactiek. Met een snelle start direct het verschil in de eerste ronde maken. Een aanpak waar Pieterse destijds niet echt raad mee wist. Bondscoach De Knegt had haar nochtans van tevoren de vraag gesteld wat als je niet wegkomt in de eerste ronde. Wat is dan je tactiek?

“Ik had daar eigenlijk nog niet over nagedacht. Voor deze olympische wedstrijd hebben we het scenario dat Pauline opnieuw snel van start gaat, goed doorgenomen. Al merk ik ook dat ik door het rijden van meer wedstrijden ook steeds meer ervaring in bepaalde koerssituaties krijg.”

Ja, Pieterse verwacht dat de Française in Les Yvelinnes opnieuw als een kanonskogel van start gaat. “Al vraag ik me af of dit parcours zich hiervoor leent. Als ze goed in haar ritme zit en de snelheid mee kan nemen, dan kan het denk ik wel. Als ik zelf niet weg kom, dan moet ik zo lang mogelijk proberen aan te haken. Wanneer ik in de laatste ronde nog mee in de koers zit, dan is alles mogelijk.”

Foto: Raymond Kerckhoffs

Het beste komt haar ervaring nu tot uitdrukking in de aanloop naar een belangrijk evenement. Sinds de junioren rijdt ze ieder jaar het WK mountainbike, maar ook het WK  veldrijden. Pieterse voelt haar lichaam in de dagen voorafgaand aan zo’n titelstrijd nu veel beter aan. Wanneer spelen de zenuwen op? Wanneer heb je daadwerkelijk slechte benen?

“Ik denk dat ik richting deze olympische wedstrijd de beste aanloop tot dusver heb gekend. Alle kleine dingen zijn beter gefinetuned. Dat zorgt voor een zekere rust. Tenminste dat hoop ik.”

Al zegt Pieterse ook dat ze heel goed beseft dat dit de belangrijkste wedstrijd uit haar loopbaan gaat zijn. “Thuis had ik wel een bepaalde spanning, maar nu ik hier in het hotel bij de Nederlandse wielerploeg ben voel ik me een stuk relaxter. Het heeft ook geen nut om de hele dag om hier de hele dag op mijn kamer met mijn eigen gedachten te zitten. Nee, wat dat betreft zit ik lekker in mijn vel.”

Wanneer Pieterse zondag tevreden is?
“Ik denk dat ik tevreden moet zijn wanneer ik alles er uit heb gehaald. Als je helemaal kapot bent en je kon niet harder. Als er dan een paar beter zijn, dan moet je daar vrede mee hebben. Vraag je me met welk resultaat ik naar huis wil gaan, dan kom ik hier natuurlijk voor een medaille en dan het liefst de gouden.”

Waarop bondscoach De Knegt aanvult: “De ambitie is om deze wedstrijd te winnen. En Puck heeft al bewezen dat dit zeker realistisch is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.