Puck Pieterse ziet kansen op witte trui in Tour: “Weinig tijd voor zelfmedelijden”
Foto: Cor Vos
woensdag 31 juli 2024 om 17:31

Puck Pieterse ziet kansen op witte trui in Tour: “Weinig tijd voor zelfmedelijden”

Puck Pieterse gaat in augustus niet alleen “een toerritje door Nederland, België en Frankrijk met finish op de Alpe d’Huez maken”, zoals ze afgelopen week op geheel eigen wijze aankondigde. De 22-jarige Nederlandse heeft wel degelijk ook de nodige ambities in de Tour de France Femmes, zo laat ze weten in een interview met de organisatie.

Pieterse maakte haar deelname pas recent bekend, maar de zevendaagse staat al een tijdje op haar lijstje. “In de winter gaan we altijd aan de slag met de kalender. Toen had ik niet direct het idee dat ik de Tour wilde rijden. Het was eigenlijk: we plannen tot aan de Spelen en dan zien we wel. In mijn TrainingPeaks had ik bij de Tour een vraagteken gezet met een grappige emoticon. Maar dat was meer een tease dan een echt plan.”

Pas recent begon het idee écht te leven. En dat de start in Rotterdam ligt en vier van de acht ritten een Nederlands tintje hebben, helpt natuurlijk ook. “Ik dacht, als de voorbereiding en vorm goed zijn: waarom niet? Kijk, ik heb wel pech gehad tijdens de Olympische Spelen en zal dit emotioneel wel moeten verwerken, maar het is niet dat ik vijf armen gebroken heb. Ik hoef geen harde comeback te maken. Nu is er weinig tijd voor zelfmedelijden, want twee weken na de Tour is het WK mountainbike alweer. Denk dat ik daarna pas toekom aan het mentale herstelproces.”

Binnen Fenix-Deceuninck ligt de eerste nadruk op Yara Kastelijn en Pauliena Rooijakkers. “Ik zal waarschijnlijk een vrije rol krijgen. Het zou mooi zijn om in de zwaardere ritten echt mee te doen vanvoren. Ik heb niet de druk om bijvoorbeeld het geel te pakken. Als ik de eerste rit al een half uur verlies, maakt dat niet echt uit. Dan kan ik weer andere doelen stellen. Het lekkere is dat helemaal niets hoeft. Maar als ik dan toch ergens voor zou gaan, dan is het jongerenklassement dat wel.”

De Tour de France Femmes begint op 12 augustus in Rotterdam, zo’n twee weken nadat Pieterse in Parijs de grootste teleurstelling in haar nog zeer prille carrière te verwerken kreeg. In het mountainbiken lag ze lang op podiumkoers, met uitzicht op de zilveren medaille, maar een lekke band in de finale leidde tot te veel tijdverlies om een medaille op de Olympische Spelen te pakken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.