Puntjes op de i: Eindwinnares Demi Vollering zegeviert in slotrit Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
dinsdag 18 juni 2024 om 17:03

Puntjes op de i: Eindwinnares Demi Vollering zegeviert in slotrit Ronde van Zwitserland

De vijfde editie van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen is gewonnen door Demi Vollering. De Nederlandse van SD Worx-Protime kwam in de slotetappe van en naar Champagne niet meer in de problemen en zette in een spectaculaire slotrit haar eindzege zelfs nog extra in de verf. Vollering won namelijk de sprint van een elitegroepje, voor Elisa Longo Borghini en Neve Bradbury.

Op de slotdag van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen bleef de karavaan in Champagne. De slotrit startte en finishte namelijk in de gemeente in het kanton Vaud. Ook deze etappe was heuvelachtig te noemen, met twee officiële beklimmingen en meer dan 2.100 hoogtemeters. Maar voor wie smaakt de champagne in het gelijknamige dorp het lekkerst? Demi Vollering begon met een op het oog geruststellende voorsprong aan de slotrit, maar was na de rit van maandag zeker gewaarschuwd!

Demi Vollering voor de start – foto: Cor Vos

Nederlanders laten zich zien in de aanval
De vlucht van de dag kwam al vrij snel tot stand en bestond uit twee Nederlandse rensters. Eline Jansen (VolkerWessels) had al vroeg het hazenpad gekozen en kreeg het gezelschap van Nina Kessler (EF Education-EasyPost). Het peloton maakte niet meteen aanstalten om dit tweetal weer in te rekenen en zo kon de voorsprong oplopen richting de minuut. De aanval van Jansen en Kessler bleek echter van korte duur: met nog ruim honderd kilometer te gaan was er alweer sprake van een hergroepering.

Een nieuwe aanval liet niet lang op zich wachten en dit keer besloten Urška Žigart – de verloofde van Tadej Pogacar – en Nienke Vinke hun geluk te beproeven. De Sloveense van LIv AlUla Jayco en de jonge Nederlandse van dsm-firmenich PostNL wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van goed vier minuten. In het peloton werd er duidelijk gas teruggenomen en dit was voor zeven rensters het sein om in de tegenaanval te gaan. Opvallend: enkele klassementsrensters gingen in het offensief en wisten aan te sluiten bij de twee koploopsters.

Gevaarlijke situatie voor Vollering: Labous flirt met leiderstrui
Met Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL) en Antonia Niedermaier (Canyon//SRAM) waren de nummers zeven en negen in het klassement vertegenwoordigd, net als Évita Muzic (FDJ-SUEZ), Brodie Chapman (Lidl-Trek), Niamh Fisher-Black (SD Worx-Protime), Rosita Reijnhout (Visma | Lease a Bike) en Steffi Häberlin (Zwitserse selectie). Een zeer gevaarlijke vlucht, maar toch liep het verschil snel op. Op een bepaald moment bedroeg de voorsprong van de groep-Labous drie minuten.

En zo ging Labous op ruim zestig kilometer van de finish even virtueel aan de leiding: de Française volgde in de stand namelijk op 2’56” van Vollering. SD Worx-Protime was zich bewust van de penibele situatie en nam de koers dan ook resoluut in handen. De Nederlandse formatie zette zich – ondanks de aanwezigheid van Fisher-Black in de voorste groep – op kop van het peloton en wist zo wat van de achterstand af te knabbelen.

Niamh Fisher-Black reed lange tijd in de aanval – foto: Cor Vos

Koers spat uiteen op klim naar La Vue des Alpes
De negen koploopsters begonnen met een voorsprong van twee minuten aan de laatste scherprechter in deze Ronde van Zwitserland: de beklimming naar La Vue des Alpes (5,4 km aan 4,8%). Op de flanken van deze klim werd het kaf van het koren gescheiden. In de kopgroep bleven er met Žigart, Niedermaier, Muzic, Labous, Häberlin en Fisher-Black zes rensters over. Reijnhout, Vinke en Chapman bleken niet in staat om hun wagonnetje aan te haken en werden dan ook uit de wielen gereden.

Niet alleen in de spits van de koers vond er een eerste schifting plaats: ook in het peloton bleven de allerbeste klimmers over. Onder aanvoering van Lidl-Trek werd de groep der favorieten stevig gedecimeerd. Gaia Realini reed een versmachtend tempo en bleek daarmee de ideale springplank voor haar ploeggenote Elisa Longo Borghini. Slechts vier rensters waren bij machte om een daaropvolgende versnelling van de Italiaans kampioene te beantwoorden: Vollering, Neve Bradbury, Kim Cadzow en Katarzyna Niewiadoma.

Wel of geen hergroepering?
Door het sloopwerk van Lidl-Trek was het verschil tussen de groep Vollering-Longo Borghini en de zes overgebleven koplopers – op de top van de klim – teruglopen tot een minuut. De Amerikaanse equipe hield in de daaropvolgende vlakke kilometers, richting de afdaling naar naar de tussensprint in Bevaix, het tempo hoog in de achtervolgende groep. De formatie zette duidelijk in op de etappezege met Longo Borghini en dus kreeg de ingelopen Chapman de taak om het gat met de koplopers te dichten.

In de snelle en bij momenten verraderlijke afdaling maakte Cadzow op een onaangename kennis met het Zwitserse asfalt. De Nieuw-Zeelandse – de nummer vijf in de algemene rangschikking – ging op hoge snelheid onderuit en zag de kop van de koers niet meer terug. Ook Žigart was plots in geen velden of wegen meer te bekennen. De Sloveense – die nu niet bekendstaat als een uitmuntende daler – verloor bergaf de aansluiting met de voorste groep en werd zo opgeslokt door de achtervolgers.

Spannende slotfase
In de achtervolgende groep kwam er na de afdaling geen goede organisatie op gang, waardoor de vijf vooraan (Fisher-Black, Niedermaier, Muzic, Labous en Häberlin) weer wat konden uitlopen. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer bedroeg het verschil weer meer dan een halve minuut, maar na de terugkeer van de onvermoeibare Chapman kwam de vaart er toch weer in bij de achtervolgers. En liep het verschil weer wat terug.

Chapman zorgde met lange kopbeurten bijna hoogstpersoonlijk voor een samensmelting van de twee groepen, op twaalf kilometer van het einde. Wat volgde was een zeer spannende finale, waarin er slag om slinger werd gedemarreerd er er nauwelijks sprake was van controle. Demarrages van Chapman (jawel) en Niewiadoma werden nog in de kiem gesmoord, maar de Poolse gaf niet op en sloeg samen met ploeggenote Bradbury, Longo Borghini en Vollering wél een mooi gaatje.

Vollering is de grote slokop in de Ronde van Zwitserland – foto: Cor Vos

De andere koplopers moesten het antwoord schuldig blijven en dus bleven er nog vier kanshebbers op de ritzege over. Ondanks de nodige uitvallen in de laatste kilometers, slaagde niemand erin om een beslissende bres te slaan. Een sprint moest dan ook de winnares aanwijzen en daarin zette Vollering de puntjes op de i. De Nederlandse rekende op overtuigende wijze af met Longo Borghini en Bradbury en sluit zo een bijzonder succesvolle week af met haar twaalfde zege van het seizoen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.