Quinten Hermans sprint naar ritzege in Ronde van het Baskenland, Roglic en Ayuso komen ten val
foto: Cor Vos
woensdag 3 april 2024 om 17:32

Quinten Hermans sprint naar ritzege in Ronde van het Baskenland, Roglic en Ayuso komen ten val

Quinten Hermans heeft de derde etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De renner van Alpecin-Deceuninck was de snelste in een pelotonsprint. Primoz Roglic kwam onderweg hard ten val, maar kon terugkeren en blijft aan de leiding in het algemeen klassement. In de laatste kilometers was ook Juan Ayuso nog betrokken bij een zware valpartij.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De derde etappe van de Ronde van het Baskenland voerde het peloton in 190,9 kilometer van Ezpeleta naar Altsasu. Het was geen eenvoudige etappe, want er stonden maar liefst zes gecategoriseerde hellingen op het menu. De laatste beklimming, richting Lizarrusti (6,4 km aan 4,7%), had zijn top op 18 kilometer van de finish. Daarna volgde een, zeker voor Baskische begrippen, vlakke finale.

Strijd om de vroege vlucht
In de openingsfase regende het aanvallen. Verschillende keren kreeg een groepje wat ruimte, maar steeds weer keerde het peloton terug. Tot Alan Jousseaume (TotalEnergies) na goed vijftig kilometer een gaatje sloeg. De Fransman zag even later Tom Paquot (Intermarché – Wanty) en Eric Antonio Fagundez (Burgos-BH) oversteken, waardoor er een kopgroep van drie ontstond. Na een lange achtervolging kon ook James Fouché (Euskaltel-Euskadi). Zo kleurde een kwartet een groot deel van de koers.

foto: Cor Vos

De maximale voorsprong van de vier koplopers bedroeg ongeveer vier minuten. Op zestig kilometer van het eind had BORA-hansgrohe, de ploeg van klassementsleider Primoz Roglic, het verschil alweer teruggebracht tot één minuut. Daarna nam INEOS Grenadiers over. De Britse formatie had het laatste gaatje al gedicht, toen het peloton op een kleine veertig kilometer van het einde werd opgeschrikt door een valpartij. Een van de slachtoffers was geletruidrager Primoz Roglic.

Roglic keert terug na zware val
De kopman van BORA-hansgrohe zag er aangeslagen uit en wees naar zijn heup. Toch stapte hij na een tijdje weer op. Twee ploeggenoten, Emanuel Buchmann en Matteo Sobrero, wachten hem op en probeerden hem terug te brengen naar het peloton, maar de geletruidrager had 36 kilometer van de finish al wel meer dan twee minuten achterstand. Omdat men in het pak wat gas terugnam en nog een ploeggenoot wachtte op Roglic, kon de klassementsleider op de klim naar Lizarrusti weer terugkeren in het peloton. Later zou hij zich ook gewoon weer op de voorposten positioneren.

Op deze klim gebeurde vervolgens weinig. De favorieten hielden zich koest en er werd (weliswaar aan een stevig tempo) en groupe naar boven gereden. Tot een kleine twee kilometer voor de top, toen Louis Meintjes versnelde. De Zuid-Afrikaan van Intermarché-Wanty kwam als eerste over de top, maar zijn voorsprong was beperkt. Enkele kilometers later rekende de meute hem dan ook alweer in.

Evenepoel pakt boni’s, Ayuso valt
Op acht kilometer van het einde was er nog een tussensprint. Hier kwam Remco Evenepoel als eerste door, voor Isaac Del Toro en Jonas Vingegeaard. Zij pakten respectievelijk drie, twee en één bonificatieseconde(n). Meteen na de spurt, viel het even stil. Marc Soler zag zijn moment schoon en knalde er vandoor. De Spanjaard van UAE Emirates kreeg Nelson Oliveira (Movistar) en Gorka Izagirre (Cofidis) mee. De drie sloegen een mooi gaatje.

Het waren BORA-hansgrohe, Alpecin-Deceuninck en dsm-firmenich PostNL die de achtervolging leidden. Later kwam ook Lidl-Trek helpen. Met vereende krachten brachten ze Oliveira, Izagirre en Soler terug op drie kilometer van de finish, waardoor de etappe alsnog eindigde in een massasprint. In aanloop naar dei sprint was er nog een zware valpartij met onder meer Brandon McNulty, Mattias Skjelmose en Juan Ayuso. Vooral de Spanjaard lag er slecht bij, maar hij stapte wel weer op. Hij reed de rit uit en omdat de valpartij plaatsvond in de laatste drie kilometer, verloor hij geen tijd op de concurrentie.

Hermans de snelste
Dan naar de sprint. Die werd aangetrokken door Michał Kwiatkowski, in dienst van Ethan Hayter. Het bleek echter Quinten Hermans die over de snelste benen beschikte. De Belg van Alpecin-Deceuninck kwam er met veel snelheid uit en won voor Edoardo Zambanini en Alex Aranburu.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.