Youri IJnsen
zaterdag 5 oktober 2024 om 07:30

Ramon Sinkeldam zwaait af: “Het samen met een groep ergens naartoe werken vind je nergens anders”

Video Ramon Sinkeldam is profrenner af. De 35-jarige Noord-Hollander reed woensdag zijn laatste koers in de Betcity Elfstedenrace. Hij kreeg van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck nog een mooie geste, want hij mocht starten met rugnummer één. Topsporter als hij is, baalde hij vooral van hoe de waaierkoers liep. “Ik had namelijk heel goede benen”, vertelt hij lachend voor de camera van WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Sinkeldam werd in Leeuwarden bijgestaan door een groep trouwe fans: zijn vrouw, kinderen en beste vrienden wilden zijn afscheid niet missen. “Het was prima zo”, vertelt de hardrijder uit Assendelft, kenmerkend zoals hij is met niet te veel poespas. “Wat ik het meest zal missen? Ik denk het weg zijn met de mannen. Een weekje op trainingskamp of een weekje in koers. Die groepsfeer is wel uniek en dat ga je denk ik in het dagelijks leven niet zo snel meemaken. Maar nu lekker met het gezin naar huis. En er komen wel meer mooie dingen op mijn pad”, is hij overtuigd.

De Noord-Hollander stond te boek als een groot talent. In zijn laatste jaar als belofte in 2011 werd hij Nederlands kampioen en won hij Parijs-Roubaix voor beloften. Die Nederlandse titel veroverde hij zes jaar later ook bij de profs, in totaal won hij als beroepsrenner zeven wedstrijden. Zijn U23-jaren werkte hij af bij Rabobank, waarna hij in 2012 prof werd bij Argos-Shimano. Hij bleef die ploeg – nu onder de naam Team dsm-firmenich PostNL – trouw tot eind 2017. Daarna ging hij naar Groupama-FDJ, om zijn carrière de laatste twee jaar te beëindigen bij Alpecin-Deceuninck.

Sinkeldam pakte in 2017 de Nederlandse titel voor Wouter Wippert en Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Hij werkte in die jaren nauw samen met grote namen als Marcel Kittel, Arnaud Démare, Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. “Ik vind het heel moeilijk om één moment uit te kiezen. Maar we hebben een aantal grote rondes gereden. Ook heel succesvol. Je doet samen de voorbereiding en daarna ben je drie weken of drieënhalve week in een grote ronde. En dat is wel uniek, die groepsfeer die je dan hebt. Ook ben ik Nederlands kampioen geweest, dat is natuurlijk hartstikke leuk. Maar voornamelijk met de groep iets ondernemen en succes halen, dat is wel heel vet.”

Sinkeldam gaat in ieder geval niet stilzitten. Afgelopen vrijdag opende hij zijn eigen fiets- en koffiezaak. “Dat is wel heel vet. Maar wat ik precies ga doen de komende jaren weet ik niet. Ik blijf in ieder geval veel fietsen, omdat ik het leuk vind en mooi vind. En wat ik precies ga doen, laat ik een beetje op mijn pad komen. Ploegleider of dat soort zaken? In principe niet. Ik sluit het niet uit, maar nu even niet. En ja, binnenkort zullen we mijn carrière nog een keertje uitgebreid vieren.”

Ook in de WielerFlits Podcast stonden we stil bij het afscheid van Sinkeldam


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.