Realini in pole-position om Tour de l’Avenir te winnen na ritzege in Megève
foto: Cor Vos
donderdag 31 augustus 2023 om 16:34

Realini in pole-position om Tour de l’Avenir te winnen na ritzege in Megève

Gaia Realini is de sterkste renster in de Tour de l’Avenir. De Italiaanse reed in de voorlaatste rit bergop een paar kilometer per uur harder dan de concurrentie en won de rit. Shirin van Anrooij eindigde op plek twee. 

De vierde rit in de Tour de l’Avenir Femmes was kort maar krachtig. In 79,8 kilometer reden de rensters van Challes-les-Eaux naar Megève. Onderweg geen loodzware beklimmingen, maar wel cols die genoeg bleken om het deelnemersveld volledig uit elkaar te slaan.

De Montée du Cernix vormde een slotakkoord waarin over vijftien kilometer het gemiddelde stijgingspercentage op 5,5 procent lag. Daarna was het nog een kilometer of twaalf vals plat klimmen naar de meet.

In de eerste helft van de rit vielen er nauwelijks aanvallers te noteren. De reden: in het peloton werd al hard gereden, waardoor de deur achterin wagenwijd openstond. Nog voor het begin van de Montée du Cernix had zich al een grote grupetto gevormd. Op die klim zouden nog vele rensters zich daarbij voegen.

Geen houden aan Realini
De strijd om het algemeen klassement zou op dertig kilometer van de finish losbarsten na een aanval van topfavoriete Realini. De Italiaanse renster duldde donderdag geen tegenspraak bergop en zou ver wegrijden. Achter de renster van Lidl-Trek vormde zich een achtervolgend groepje met Anna Shackley, Van Anrooij en Niedermaier.

Realini zou aanvankelijk anderhalf minuut bij hun wegrijden, maar moest in de vlakkere slotfase toch nog wat tijd toegeven. In Megève won ze met 41 seconden voorsprong op Van Anrooij. In het klassement staat ze nu op de vierde plaats. Met nog een zware etappe op vrijdag lijkt de Italiaanse in pole-position te staan om deze ronde te winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.