donderdag 4 juli 2024 om 13:15

Roekeloos sprintgedrag uitgelokt door niet optreden UCI

Video 3 juli 2024 gaat voor altijd de geschiedenisboeken in als de dag dat Mark Cavendish het recordaantal ritzeges in de Tour de France op zijn naam zette. Op liefst 39-jarige leeftijd was hij als vanouds de allersnelste in de massasprint. Maar er is meer: het roekeloos sprintgedrag baart Maxim en Youri zorgen, vooral omdat de UCI niet optreedt. En er zijn zorgen bij Visma | Lease a Bike en Red Bull-BORA-hansgrohe. Luister snel naar de WielerFlits Update!

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een historische dag in de Tour de France, zo’n dag waarvan je over jaren nog weet waar je was en wat je deed. Mark Cavendish troefde nog maar eens het gehele Tourpeloton af en versloeg jongens die bij zijn eerste ritzeges in de Ronde van Frankrijk nog op de basisschool zaten. Alle hoofdrolspelers – van Cees Bol tot aan Aleksandr Vinokourov en uiteraard Cav zelf – komen aan het woord. Maar ook de Nederlandse topsprinters Fabio Jakobsen (vijfde) en Dylan Groenewegen (twaalfde) laten het licht schijnen op hun sprint. Wat ging er niet goed en wat moet er beter?

Wat in ieder geval beter moet, is het rijgedrag van een groot aantal sprinters. Vooraf werd er veel gezegd en geschreven over de flauwe bocht naar rechts in de laatste rechte lijn. Dat bleek zeker niet het grootste gevaar, maar het optreden van enkele snelheidsduivels wel. Van rechts naar links en vice verse schoten de sprinters door de flipperkast die deze massasprint was. Het is een wonder dat alleen Mads Pedersen de dupe werd van een valpartij. Maar net als in de eerste sprintrit naar Turijn deed de wedstrijdjury van de UCI helemaal niets aan de uitslag. Ze laat daarmee het cowboygedrag en wildwest-taferelen onbestraft en dat is een zeer slechte zaak.

Donderdag volgt er opnieuw een massasprint in Dijon. Hopelijk zijn de sprinters dan genezen van hun capriolen. Maar mogelijk zijn er ploegen met andere plannen. Want daags na de Galibier-rit hebben Visma | Lease a Bike en Red Bull-BORA-hansgrohe samengezeten over hoe nu verder. Een uitgebreide analyse over het strijdplan van de Nederlandse en Duitse formatie kun je beluisteren in het tweede deel van de vodcast, waarin je alvast een voorproefje krijgt van de volgende gast in de barbershop van Alpecin en WielerFlits en kom je erachter waarom de ‘snavelbril’ van Dylan Groenewegen is verboden door de UCI, ondanks het forse prijskaartje.

Kortom: alle redenen om in te schakelen voor een nieuwe WielerFlits Update!

Iedere dag
Deze Ronde van Frankrijk voorzien onze verslaggevers Maxim Horssels en Youri IJnsen het publiek dagelijks van de WielerFlits Update. In een podcast en video van om en nabij het half uur duiden zij de gebeurtenissen in en rondom de Tour de France en kijken ze uit naar de etappe van een dag erna. De video verschijnt dagelijks op YouTube en hier op de website, de audio daarvan is te beluisteren in je favoriete podcast app.


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.