Relaxte Roglic maalt niet om Tourwinst: “Ik ben gelukkig, dat is het belangrijkste”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 28 juni 2024 om 17:00

Relaxte Roglic maalt niet om Tourwinst: “Ik ben gelukkig, dat is het belangrijkste”

Interview Een uiterst ontspannen Primož Roglič voelde zich zichtbaar op zijn gemak bij de Tour-start in Florence. De Sloveen oogde scherp en nam – tegen zijn aard in – uitgebreid de tijd om het spervuur aan vragen van journalisten te beantwoorden. Het mag duidelijk zijn: de 34-jarige Sloveen is er klaar voor om het gevecht met de jongere garde aan te gaan de komende drie weken. “Ik hoop dat we er met z’n alleen een mooi gevecht van kunnen maken”, zegt de drievoudig Vuelta a España-winnaar voor de start.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Primož, hoe is het om hier vlak voor de start te zijn en ben je klaar voor het gevecht met Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard?
“Het is goed om hier te zijn, gelukkig voelt het eindelijk een beetje aan als de zomer. Ik geniet ervan. Maar ik moet ook zeggen dat wij absoluut met de ploeg absoluut niet bij de favorieten horen. We nemen het op tegen grote kampioenen. Maar mijn ploeggenoten hebben in de laatste wedstrijden wel laten zien dat ze sterk zijn. We kijken ernaar uit om plezier te maken in Frankrijk. Of in Italië eerst, sorry!”

Hoe gaat het met je na de valpartijen in het Critérium du Dauphiné en wat verwacht je van Jonas?
“Het gaat goed, dank je. Al zit ik nu lekker op een stoel en niet op mijn fiets, haha. Ik ben er klaar voor. Ik kijk uit naar de start op zaterdag. Alle favorieten en bijval alle renners die aan de Tour beginnen, hebben zich tot in de puntjes op hoogte voorbereid. Iedereen zal er klaar voor zijn. En hopelijk is ook iedereen op z’n best, zodat we de koers op het hoogste niveau kunnen laten zien.”

Hoe is het om straks tegen Vingegaard te rijden, wiens mentor jij een beetje bent geweest de laatste jaren?
“Hij heeft de laatste twee edities gewonnen. Voor mij zou het cool zijn om de Tour toe te voegen aan mijn palmares, omdat-ie nog mist. Maar ik moet zeggen dat ik niet heel veel nadenk over mijn concurrenten. Met een nieuwe ploeg en nieuwe teamgenoten, hebben we genoeg werk aan onszelf. We moeten onszelf finetunen, om de elke jongen op de juiste plek aan het juiste werk te zetten. Daar ben ik vooral mee bezig, zodat we samen beter kunnen presteren.”

Roglic en Vingegaard op de Angliru vorig jaar – foto: Cor Vos

Verwacht jij een man-tegen-man-gevecht de komende weken, of zijn de ploegen erg belangrijk? En hoe zou jij jouw ploeg Red Bull-BORA-hansgrohe afzetten tegen UAE Emirates en Visma | Lease a Bike?
“We weten allemaal dat wielrennen een teamsport is. De etappes zijn tweehonderd kilometer lang en iedere jongen in de ploeg heeft daarbinnen zijn eigen kwaliteiten. Helaas voor die jongens zien de mensen op tv alleen de gevechten tussen de kopmannen in de laatste kilometers. Daar is het inderdaad man-tegen-man. Dan is het aan ons, aan de kopmannen, om het af te maken op de best denkbare manier. Soms betekent dit dat je wint, soms ook niet. Maar daarvoor heeft iedere ploegmaat een hoofdstuk in dat hele verhaal. Zonder hen is het beste resultaat niet mogelijk. 

Wat betreft de krachtsverhoudingen: we will see, huh? Ik hoop vooral dat we onze voorbereidingen kunnen overtreffen. Als dat lukt, zullen we blij zijn.”

Je bent nu 34 jaar. Nu ben je zo jong als dat je jezelf voelt. Maar heb jij het gevoel dat dit je laatste kans is om de Tour te winnen, gezien jouw leeftijd?
“Het is waar wat je zegt. Ik voel me nog steeds twintig jaar, haha. Ik ben gewoon blij. Elke kans die je in je leven krijgt… Allereerst om hier te mogen zijn, om zaterdag de start mee te maken, is al iets. Ik maak me niet echt druk om dit soort vragen. Maar het is wel zo dat ik zelfs van ploeg ben veranderd, om écht de kans te krijgen om voor de Tourzege te gaan. 

Maar toch: aan het einde van de rit, als ik naar mezelf kijk en of ik nu de Tour win of niet, volgend jaar zal er een nieuwe editie zijn. En het jaar erop ook. Maar het blijft dag en nacht. Mijn familie en ikzelf zullen er niet door veranderen. De feiten liggen op tafel. Ik ben gewoon blij. Ik wil mezelf alleen niets kwalijk kunnen nemen. Als je alles erin pompt en ikzelf mijn best doe, daar kan ik mee leven. Of het nu de laatste Tour is die ik doe, of misschien doe ik er nog wel tien! Zo lang ik er plezier in heb, blijf ik het doen.”

Wat verandert de komst van Red Bull voor jou en jouw ploeg?
“Het is fantastisch om deel uit te maken van dit grote project. Een grote sponsor als Red Bull, een echt grote speler, is een echte gamechanger voor de gehele wielersport. Dat maakt de ploegen sterker, waardoor ook de renners uiteindelijk sterker zullen zijn. Ze stuwen het niveau van de wielersport nog verder omhoog. Uiteindelijk is dat het beste voor ons allemaal. Maar de komende drie weken hoop ik vooral dat het onze ploeg vleugels geeft, haha!”

Zien we Roglic straks ook in het geel? – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.