Remco Evenepoel grijpt wereldtitel in Zürich met bewogen tijdrit: “Moeilijkste tijdrit van mijn leven”
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2024 om 17:49

Remco Evenepoel grijpt wereldtitel in Zürich met bewogen tijdrit: “Moeilijkste tijdrit van mijn leven”

Remco Evenepoel heeft zijn favorietenstatus waargemaakt op het wereldkampioenschap in Zwitserland. Zürich was het decor van een monsterlijke tijd, die genoeg was om de Italiaan Filippo Ganna te kloppen. De Belg kende de nodige problemen aan de start en onderweg, maar kwam met zes seconden voorsprong juichend over de streep. “Had wel zin om even te juichen”, lacht Evenepoel na de meet.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Het is ongelooflijk. Het heeft even geduurd, voordat ik weer de juiste vorm had gevonden. Gelukkig nu net op tijd”, opent Evenepoel na zijn tweede wereldtitel op de tijdrit. “Het was een gekke dag. Mijn ketting viel eraf een minuut voor de start en ik had geen powermeter. Ik moest het dus puur op gevoel doen.”

Een bewogen middag dus voor de Belg, die zijn tijdrit beïnvloedde. “Ik had het moeilijk in de laatste kilometers. Ik pushte hard op de tweede helling en ging voluit in de afdaling. Zonder de powermeter was het moeilijk om de snelheid constant te houden. Maar in een tijdrit en op een WK maakt het niet uit wat het verschil is. Ik had dus wel zin om het te vieren”, lacht de wereldkampioen.

“Ik had ook een moeilijk moment halverwege de eerste klim”, gaat hij verder. “Na de afdaling voelde ik mij goed. De benen kregen weer zuurstof. Ik kon pushen, maar kon niet over de limiet gaan. Ik wist niks. Het was de lastigste tijdrit van mijn leven. Uiteindelijk moet je je eigen lichaam ook kunnen lezen als je wil winnen. Dat is gelukt.”

Ook in gesprek met Sporza blikte de Belg terug op zijn prestatie. Daar gaf hij toe dat de problemen voor de start zijn eigen schuld waren. “De ketting was mijn eigen fout. Ik heb het al eens in het Baskenland gehad. Dat terugtrappen had ik niet moeten doen, maar het kan gebeuren. We rijden met grote voorbladen, dan is alles zo minutieus afgesteld. Eigen fout.”

Evenepoel is met deze winst de eerste man die in één jaar wereldkampioen tijdrijden én olympisch kampioen tijdrijden is geworden. “Het is nog een keer geschiedenis schrijven. Mijn seizoen kan niet meer stuk. Derde in de Tour, twee keer goud op de Spelen en nu wereldkampioen. Dat is goed, hé?”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.