Remco Evenepoel is de koning van de Clásica San Sebastián
foto: Cor Vos
zaterdag 3 augustus 2024 om 06:00

Remco Evenepoel is de koning van de Clásica San Sebastián

Binnenkort is het weer zover, de Clásica San Sebastián. De Spaanse eendagskoers bestaat nog niet al te lang, maar kent wel een zeer rijke geschiedenis. De erelijst van de belangrijke koers, die steevast na de Tour en voor de Vuelta wordt gereden, is gevuld met grote namen. WielerFlits neemt je mee in de historie.

De allereerste editie van de Clásica San Sebastián – gewonnen door Marino Lejarreta – werd verreden op dinsdag 11 augustus 1981. Die datum verrast wellicht wat, want het voelt als een eeuwenoude traditie dat de Baskische eendaagse – uitzonderingen als in 2021 daargelaten – op de zaterdag na de Ronde van Frankrijk plaatsvindt. Maar dat klopt niet helemaal. Tot 2007 stond de ‘Klasikoa Donostia’ steevast pas twee of drie weken na de Tour op de kalender.

De laatste editie van de Clásica San Sebastián ‘oude stijl’, die van 2006, werd gewonnen door een opvallende renner. Of eigenlijk door een opvallend onopvallende renner. De destijds 26-jarige Xavier Florencio was de snelste van een relatief grote groep. Voordien had hij nog nooit een profkoers gewonnen, nadien zou hij dat ook nooit meer doen. Wel werd hij nog tweemaal negende in wat ongetwijfeld zijn favoriete wedstrijd was.

Florencio, die zijn carrière in 2013 afsloot bij Katusha, is nu ploegleider bij Bahrain Victorious – foto: Cor Vos

Met zijn overwinning in de Clásica San Sebastián zette Florencio zich in een indrukwekkend, almaar uitdijend rijtje. Voor hem wonnen onder andere Miguel Indurain (1990), Gianni Bugno (1991) en Lance Armtrong (1995), die na een allerlaatste plek in 1992 – bij zijn debuut als prof, in de stromende regen –  had gezegd dat hij ooit terug zou keren om te winnen. Ná Florencio zegevierden onder anderen Philippe Gilbert (2011), Julian Alaphilippe (2018) en Remco Evenepoel (2019, 2022 en 2023).

Naast Gilbert en Evenepoel, staat er nog een Belg op de erelijst: Claude Criquielion won in 1983. Voor Nederland staat de teller ook op vier. Adrie van der Poel (1985) en Gert-Jan Theunisse (1988) deden het in de jaren 80, Erik Dekker mocht juichen in 2000 en Bauke Mollema triomfeerde in 2016.

Vier renners waren tweemaal de beste. Francesco Casagrande, Laurent Jalabert, Alejandro Valverde, Luis León Sánchez en Marino Lejarreta. Zij waren een tijdje mederecordhouder, tot Evenepoel in 2023 voor de derde keer de eendagskoers kon winnen. Een sterk staaltje.

Evenepoel was 19 jaar toen hij de Clásica San Sebastián voor de eerste keer won – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.