Remco Evenepoel kleurt heuvelrit Tour of Britain, ritwinst Stephen Williams na sprint met Alaphilippe en Onley
foto: Cor Vos
woensdag 4 september 2024 om 15:54

Remco Evenepoel kleurt heuvelrit Tour of Britain, ritwinst Stephen Williams na sprint met Alaphilippe en Onley

De tweede etappe van de Tour of Britain 2024 is uitgedraaid op een dag voor de klassementsrenners. De heuvelrit naar Redcar werd na 152 kilometer gewonnen door Stephen Williams (Israel-Premier Tech), die deel uitmaakte van een elitegroep die in de laatste 50 kilometer was ontstaan onder aanvoering van olympisch kampioen Remco Evenepoel. Williams klopte Julian Alaphilippe en Oscar Onley, terwijl Evenepoel vanuit het groepje daarachter vijfde werd.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Op dag twee van de Tour of Britain verlieten de renners Schotland en reden ze volledig op Engels grondgebied. De rit ging over 152,1 kilometer van Darlington naar Redcar. Het zwaartepunt van de etappe zat in het middenrif, met Ugglebarnby Moor (1,9 km aan 7,9%), Raw Pasture Bank (1,5 km aan 6,6%) en Lythe Bank (1,5 km aan 8,3%). Vanaf die laatste helling was het nog meer dan 50 kilometer, maar de finale was ook niet makkelijk. Er volgden nog verschillende korte, venijnige klimmetjes en drie vlakke laatste kilometers.

foto: Cor Vos

Een kopgroep van acht renners kleurde het grootste gedeelte van de etappe. Nickolas Zukowsky (Q36.5), Callum Thornley, Dean Harvey (Trinity Racing), Laurent Gervais, Cade Bickmore (Project Echelon Racing), Louis Sutton (Britse selectie), Baptiste Veistroffer (Decathlon AG2R La Mondiale Development) en James McKay (Saint Piran) zaten in die ontsnapping, die meer dan drie minuten voorsprong kreeg.

Remco Evenepoel trekt al vroeg ten aanval
In de heuvelzone ging een groep met onder meer Ben Swift, Wout Poels, Gil Gelders, Joe Blackmore en Joey Rosskopf in de tegenaanval, terwijl ook het peloton flink uitgedund werd. Dat was voor Remco Evenepoel het teken om meermaals aan de boom te schudden. De meeste schade richtte hij aan op de steile Lythe Bank op ruim 50 kilometer van de meet. Hij nam ploegmaat Julian Alaphilippe mee, evenals Oscar Onley, Tom Pidcock en Stephen Williams.

Met die favorietengroep sloot ‘Gouden Remco’ aan bij de groep-Poels en later ook bij de originele kopgroep. Wie ook mee zat was Ethan Vernon, de nummer twee van gisteren. Dit in tegenstelling tot Tom Pidcock, die de slag toch had gemist met de groep van 23 koplopers, waardoor het een zware onderneming werd voor de Britten. Het peloton volgde toen al op anderhalve minuut en zag dat verschil alleen maar oplopen, waardoor INEOS Grenadiers en Uno-X Mobility in de achtervolging gingen.

foto: Cor Vos

Favorietengroep strijdt om ritzege
Alaphilippe brak de boel open met een nieuwe aanval op ruim 30 kilometer van de meet, waardoor een zevental wegreed. Israel-Premier Tech had met Blackmore en Williams twee man mee en ook dsm-firmenich PostNL zat mee met Onley en Oliver Peace. Evenepoel had de slag gemist, maar wist samen met Jake Stewart toch de sprong te maken. De samenwerking was vooraan echter niet goed, waardoor steeds werd aangevallen.

Onley toonde zich in het offensief, maar hij werd in de laatste 20 kilometer gecounterd door Evenepoel, Alaphilippe, Williams en Blackmore. Daarachter streden Tom Donnenwirth, Mark Donovan en Louis Sutton nog voor een plekje in die elitegroep, wat lukte. Soudal Quick-Step probeerde vervolgens het overtal uit te spelen, maar dat lukte niet.

foto: Cor Vos

Alaphilippe heeft de benen niet
Op het laatste klimmetje was het vervolgens Williams die de groep uit elkaar reed. Opvallend genoeg kon alleen Onley volgen en had Alaphilippe moeite om aan te sluiten. De drie vonden elkaar, terwijl in de achtergrond Evenepoel en Blackmore de benen stilhielden. Met een kleine halve minuut voorsprong ging het trio sprinten voor de zege; Alaphilippe kwam vanuit het laatste wiel in de laatste 200 meter, maar hij werd goed opgevangen door Williams, die met ruim verschil won.

In de groep daarachter ging Evenepoel heel vroeg de sprint aan om zo nog vierde te worden, maar Blackmore counterde zijn spurt en wist de Belg in extremis nog te passeren. Evenepoel staat in het nieuwe algemeen klassement achtste, in een groep op 31 seconden van de nieuwe leider Williams. Onley is tweede op 6 seconden en Alapahilippe derde op 16 seconden.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.