Remco Evenepoel verklaart zijn tranen in Nice en deelt idee om ‘pure ronderenner’ te worden
foto: Cor Vos
maandag 22 juli 2024 om 10:13

Remco Evenepoel verklaart zijn tranen in Nice en deelt idee om ‘pure ronderenner’ te worden

Remco Evenepoel hield het na de slottijdrit van de Tour de France niet droog. De Belg was als derde geëindigd in La Grande Boucle en dat maakte de nodige emoties los. Later vertelde Evenepoel tijdens een persconferentie aan onder meer Het Nieuwsblad dat zijn tranen ook het gevolg waren van de druk die hij ervaart vanuit België.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Een beetje van alles”, antwoordde Evenepoel op de vraag van een Belgische journalist wat er door hem heen ging na de tijdrit. “Jij bent ook een Belg, je weet dat iedereen altijd aan mij twijfelt. Vanaf nu mag dat gedaan zijn. Ik heb getoond dat ik een grote stap vooruit heb gezet. Ik word derde na de twee beste renners in de wereld, die samen nu de laatste vijf Tours hebben gewonnen.”

“Na de Dauphiné waren er veel vragen: ‘Wisten we met de ploeg wel waarmee we bezig waren?’ En eigenlijk begon het al in Parijs-Nice, waar mijn tweede plaats niet goed genoeg was. Dus wat zat er achter de tranen? Zeker ook de druk uit mijn thuisland. Mensen realiseren zich niet altijd hoe zeer negatieve commentaren kunnen wegen op de schouders. Ik denk dat de emoties daar vandaan kwamen.”

Minder focussen op het tijdrijden?
Het is niet voor het eerst dat Evenepoel hoge ogen gooit in een grote ronde. Per slot van rekening won hij in 2022 de Vuelta a España. “Dit staat misschien iets hoger dan mijn overwinning in de Vuelta”, stelt de kopman van Soudal Quick-Step echter. “Als ik kijk naar de vermogens die ik nu getrapt heb, dan zijn die veel hoger dan die uit de Vuelta. Ik ben een betere klimmer geworden, zeker op hoogte. In mijn plannen om een pure ronderenner te worden, betekent dit podium meer voor me dan de zege in de Vuelta.”

Wat die plannen om een pure ronderenner te worden betreft, liet Evenepoel ook nog doorschemeren dat hij mogelijk andere accenten gaat leggen. “Misschien moet ik wat minder focussen op het tijdrijden”, klonk het.

Het gat met Vingegaard en Pogacar
Evenepoel kreeg ook de vraag voorgelegd of hij ooit de Tour kan winnen. Hij moet dan wel eerst de kloof met Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar dichten. “Nu derde worden toont dat de basis er is om misschien zelf ooit de Tour te winnen. Maar op dit moment is het gat nog groot. Ik moet eerst en vooral aan mijn eigen capaciteiten werken, door nog meer specifieke klimtrainingen te doen. Nog grotere inspanningen, nog specifieker werken op hoogte.”

“Ik wil niets slecht zeggen over mijn ploeg, maar het is een feit dat ploegen als Visma | Lease a Bike, UAE Team Emirates en zelfs Movistar bijvoorbeeld veel meer ervaring hebben in het proberen winnen van de Tour. Voor ons is dat eigenlijk allemaal nieuw. Mikel Landa is bij de ploeg gekomen en heeft al veel kennis meegebracht. Als deze Tour de eerste stap was, dan was het zeker al niet slecht.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.