Remco Evenepoel waarschuwt voor gevaarlijke afdaling in WK-tijdrit: “Het wordt verstand op nul”
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2024 om 09:32

Remco Evenepoel waarschuwt voor gevaarlijke afdaling in WK-tijdrit: “Het wordt verstand op nul”

Het parcours van het WK tijdrijden bevat twee kleine klimmetjes, maar bij de Belgische ploeg ging het na een verkenning vooral over een van de afdalingen. De afzink van de Schwabachstrasse is volgens Remco Evenepoel, Lotte Kopecky en Victor Campenaerts behoorlijk gevaarlijk. Die mening wordt gedeeld door Ellen van Dijk. De Nederlandse noemt de afdaling in gesprek met de NOS ‘heel eng’.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De vrouwen beginnen aan de afdaling van de Schwabachstrasse als ze ongeveer zestien kilometer hebben afgelegd, de mannen duiken na een kleine 33 kilometer naar beneden. Het gaat 1,3 kilometer bergafwaarts, aan zo’n tien procent gemiddeld.

“Het is veruit het gevaarlijkste stuk van het parcours: een supersteile afdaling van één kilometer op een onoverzichtelijke en hobbelige baan”, zei Evenepoel op een persmoment van de Belgische ploeg tegen onder meer Het Laatste Nieuws. De olympische kampioen werd aangevuld door Victor Campenaerts en Lotte Kopecky. Campenaerts: “In Zwitserland denk je aan perfecte wegen, maar hier hebben ze toch een kilometer gevonden waar het asfalt slecht is en dan nog super steil naar beneden gaat.”

Kopecky: “Het is echt tricky”
Kopecky wees erop dat de afdaling ‘zeer snel’ is, omdat je ‘enkel rechtdoor’ rijdt. “Halfweg duik je dan ook nog quasi blind een zwart gat in, omdat een stuk bebossing de zon daar niet doorlaat. Ik reed die afdaling met de billen dicht. Ludwig zat met klamme handjes in de volgwagen”, doelde ze op bondscoach Ludwig Willems.

“Het is echt tricky”, vervolgde Kopecky. “Je weet dat je niet moet remmen, maar de verleiding is groot omdat je er bijna blind naar beneden rijdt. Geen enkele renner zal er echt honderd procent op zijn gemak zijn.”

Verstand op nul
De afdaling zal niet zonder risico’s zijn, stelde Evenepoel. “Het wordt even verstand op nul en hopen dat je tijdens die afdaling geen materiaalpech kent. Ik heb gezien dat er beneden nog een uitwijkingsmogelijkheid rechtdoor is voor mocht je de bocht missen. Ze hebben die bocht ook aangeduid met borden die aftellen hoe ver het nog tot de bocht is, maar of we dat aan die hoge snelheid nog zullen opmerken?”

Ellen van Dijk zal niet vol gas naar beneden gaan, geeft ze aan in gesprek met de NOS. De afdaling is ‘heel eng’, vindt ze. “Het podium halen wordt mijn doel, maar dat gaat al lastig worden. Ook omdat ik niet volle bak naar beneden ga. Misschien durven anderen dat wel, maar ik niet in deze afdaling.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.