Rennersvakbond gaat aangifte doen tegen petjegooier: “We zullen deze persoon vinden”
foto: Cor Vos
maandag 8 april 2024 om 08:20

Rennersvakbond gaat aangifte doen tegen petjegooier: “We zullen deze persoon vinden”

Het leidde zondag tot veel verontwaardiging tijdens Parijs-Roubaix: een toeschouwer gooide tijdens de solo van Mathieu van der Poel met een wielerpetje richting de wielen van de wereldkampioen. Het liep gelukkig goed af, maar dat had heel anders kunnen zijn. Het Franse lid van rennersvakbond CPA besluit daarom aangifte te doen bij de autoriteiten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Mathieu van der Poel begon op 59 kilometer van de finish al aan zijn (uiteindelijk winnende) solo in Parijs-Roubaix. Hij fietste snel een grote voorsprong bijeen ten opzichte van de achtervolgers, maar kreeg vanuit het publiek niet alleen aanmoedigingen. Op de strook van Mérignies à Avelin gooide een toeschouwer – op de beelden afgaande doelbewust – met een petje naar de wielen van de kopman van Alpecin-Deceuninck. Van der Poel leek er zelfs niets van te merken en stoomde stoïcijns door, op weg naar de zege.

De UNCP (Union Nationale des Cyclistes Professionnels), een Franse rennersvakbond die is aangesloten bij de CPA, gaat nu maatregelen nemen. Omdat de wedstrijd plaatsvond op Franse bodem, zijn zij ervoor verantwoordelijk om de lokale autoriteiten in te lichten over het incident.

“We gebruiken de nationale federaties om zulke zaken naar de rechter te brengen”, legt CPA-voorzitter Adam Hansen uit in gesprek met GCN. “De CPA zelf kan dit niet doen, want we zijn een Zwitserse organisatie, maar onze leden, dus in dit geval de Franse associatie, kunnen een individu wel voor de rechter brengen. “Zij doen aangifte bij de lokale autoriteiten, die een volledig onderzoek doen. We zullen deze persoon vinden. Dat is zeker.”

Een week eerder, tijdens de Ronde van Vlaanderen, kreeg Van der Poel bier over zich heen gegooid. Dit gebeurde op de Oude Kwaremont, waar MVDP solo passeerde. Hij wist die wedstrijd eveneens met ruime voorsprong te winnen.


Luister nu de WielerFlits Podcast met de analyses na Parijs-Roubaix 2024!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.