Rensters niet gediend van dubbele opdracht in Tour Femmes: “Wekker staat om 6 uur”
Foto: Cor Vos
dinsdag 13 augustus 2024 om 09:31

Rensters niet gediend van dubbele opdracht in Tour Femmes: “Wekker staat om 6 uur”

De Tour de France Femmes kent een bijzonder drukke dinsdag, met liefst twee etappes op één dag. In de voormiddag staat er een vlakke etappe van 69,7 kilometer tussen Dordrecht en Rotterdam op het programma, in de namiddag een tijdrit van 6,3 kilometer in de Rotterdamse binnenstad. Maar niet iedereen is gediend met dat drukke schema, zo blijkt uit navraag van Het Nieuwsblad.

De Belgische krant sprak met koersdirectrice Marion Rousse over de dubbel, die bijvoorbeeld in de Tour de France voor mannen al sinds 1991 niet meer voorkomt. In kleinere rittenkoersen als de Baloise Ladies Tour is dat wel nog het geval. “Het is een ongewoon jaar. Omdat de Olympische Spelen pas gisteren gedaan waren, waren we verplicht van op maandag te starten en niet op zondag zoals gewoonlijk. Zo bleven er maar zeven koersdagen meer over, maar wij wilden absoluut het format met acht etappes behouden.”

Meer nog: volgens de UCI-reglementen zijn twee ritten op één dag organiseren zelfs verboden in de Tour, waardoor de organisatie een uitzondering moest vragen. Dat stuitte dan weer op kritiek van renners en ploegen. “Het is veel lastiger om alles georganiseerd te krijgen. Maar we hebben de finish van de tijdrit op dezelfde plaats als die van de ochtendrit gelegd om het toch wat makkelijker te maken. Uiteraard zal het een drukke dag worden, maar het is voor ons echt belangrijk om die acht etappes te behouden”, vindt Rousse.

De meeste renners vinden het concept volgens de krant gedateerd en onnodig, vooral vanwege de praktische implicaties. “Het zal wel vroeg dag en een late avond worden”, weet Lotto Dstny-ploegleidster Grace Verbeke in Het Nieuwsblad. “Het ontbijt van onze rensters staat om 6.30 uur gepland, dus zullen ze hun wekker ten laatste om 6 uur moeten zetten. Voor ons zal het nog iets vroeger zijn. Rond 5 uur, 5.30 uur.” De ochtendrit zelf begint om 9.50 uur.

Nog geen twee uur later wordt de aankomst verwacht, om 15.10 mogen de eerste rensters dan weer aan hun rit tegen de klok starten. “Aan de finish van de eerste rit kom je op een parking die dient als opwarm- en voorbereidingslocatie voor de tijdrit”, legt Verbeke uit. “Na de eerste rit gaan de rensters wat losrijden, doen ze een kleine siësta en dan beginnen ze zich weer op te laden door het tijdritparcours te verkennen en op de rollen op te warmen. Tussendoor zijn ze enkel op de bus. Er is eten voorzien en ze kunnen ook douchen.”

Etappes Tour de France Femmes

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.