Riccò is de sterkste bergop
donderdag 10 juli 2008 om 18:02

Riccò is de sterkste bergop

De Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò heeft voor het eerst in zijn carrière een Touretappe gewonnen. De renner van Saunier Duval klopte Alejandro Valverde in een sprintje bergop in de zesde etappe van de Tour de France. Stefan Schumacher raakte de leiding in het algemeen klassement kwijt aan Kim Kirchen. De renner van Gerolsteiner kwam ten val in de laatste kilometer, en hield niet genoeg tijd over op Kirchen.

Bijna alle favorieten voor het klassement zaten in de laatste kilometers netjes voorin. Voor de gele-trui drager Schumacher leek het er op dat zijn leidende positie in het algemeen klassement in de slotkilomters niet meer in gevaar kon komen. Maar het ging toch mis. De 26-jarige Duitser kwam in de laatste kilometer ten val en kon niet voorkomen dat Kirchen teveel tijd pakte op hem. De Luxemburger van Team Columbia kwam vier seconden na Riccò over de streep, en Schumacher eindigde 28 seconden achter hem, wat voor Kirchen genoeg was om de leiding in het algemeen klassement van Schumacher over te nemen. Kirchen pakte door zijn vijfde plaats ook genoeg punten om de groene trui van de Noor Hushovd over te nemen. Valverde kon op de finish het werk van zijn ploeg, Caisse d’Epargne, niet afmaken. Caisse reed heel lang op kop van het peloton, maar Valverde kwam tekort om het werk af te maken. De Spanjaard ondervond weinig hinder van zijn valpartij in etappe vijf.

Één van de favorieten voor de eindzege is Damiano Cunego. Hij finishte vandaag op 32 seconden van Riccò en dat is een teleurstellend resultaat. Een andere favoriet, Denis Menchov, werd negende op zeven seconden van Riccò. Hij schoof door naar de zevende plaats in het algemeen klassement.

Sylvain Chavanel pakte de bolletjestrui. De Fransman reed lang vooruit en pakte genoeg punten om de leiding in het bergklassement over te nemen van Voeckler. Chavanel’s medevluchters waren Freddy Bichôt van Agritubel en Benoit Vaugrenard van Française des Jeux.

Uitslag zesde etappe:
1. RICCO Riccardo
2. VALVERDE Alejandro
3. EVANS Cadel
4. SCHLECK Frank
5. KIRCHEN Kim
6. KREUZIGER Roman
7. DUENAS NEVADO Moises
8. SASTRE Carlos
9. MENCHOV Denis
10. PIEPOLI Leonardo
11. BELTRAN Manuel
12. SANCHEZ Samuel
13. PEREIRO SIO Oscar
14. DEVOLDER Stijn
15. LÖVKVIST Thomas
16. TROFIMOV Yury
17. FOFONOV Dmitriy
18. ASTARLOZA Mikel
19. VANDEVELDE Christian
20. VALJAVEC Tadej
21. ZUBELDIA Haimar
22. EFIMKIN Vladimir
23. GONZALO RAMIREZ Eduardo
24. KNEES Christian
25. SCHUMACHER Stefan

****: Vincenzo Nibali
Eigenlijk start de Vuelta à España dit jaar met drie topfavorieten: Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Kijkend naar prestaties in het verleden, de vorm van dit jaar en de sterkte van de ploeg staat, als we dan toch een keuze moeten maken, Vincenzo Nibali in het favorietenlijstje net iets boven zijn Spaanse tegenstrevers. De Italiaan toonde zich dit jaar heer en meester in de Giro d’Italia, waarin hij na drie weken koers bijna vijf minuten voorsprong had op zijn naaste belager Rigoberto Uran. Het was niet de eerste overwinning in een grote ronde voor de 28-jarige Nibali. In 2010 kende hij namelijk zijn definitieve doorbraak door de Vuelta op zijn naam te schrijven, en toonde dus al aan naast het beestenweer van de afgelopen Giro ook in de Spaanse zomerhitte uit de voeten te kunnen. Naast die twee zeges stond hij nog driemaal op het eindpodium van één van de ‘Grand Tours’: de Giro van 2010 (3de), de Giro van 2011 (2de) en de Tour van vorig seizoen (3de).

Vincenzo Nibali

Aan ervaring dus geen gebrek bij Nibali, die naast een uitstekend klimmer ook zeker geen beroerd tijdrijder is. Daarbovenop komt nog dat ‘De Haai van Messina’ kan rekenen op een bijzonder sterke ploeg, met zijn vriend en vertrouweling Pablo Tiralongo en verder de Sloveen Janez Brajkovic en de Deen Jakob Fuglsang, de nummer zeven uit de afgelopen Tour de France. Ondanks dit alles zijn er ook onzekerheden omtrent Nibali. Ten eerste, hoe combineert hij de Vuelta met zijn ambities voor het komende wereldkampioenschap? Ten tweede zette hij na zijn Girozege de fiets een tijdlang aan de kant, en hoewel hij begin deze maand weer de nodige progressie liet zien, is zijn presteren nog niet zo imponerend als in het voorseizoen. Eén slechte dag en de Vuelta kan verloren zijn…

***: Joaquim Rodriguez & Alejandro Valverde
Van de drie topfavorieten is Joaquim Rodriguez de enige die nog nooit een grote ronde won. De afgelopen twee jaar heeft hij echter wel zijn sporen als ronderenner meer dan verdiend. Voorheen stond de vederlichte Spanjaard van Katusha altijd bekend als te wisselvallig om mee te dingen naar eindwinst in een drieweekse rittenkoers, maar in de afgelopen drie die hij ervan reed, eindigde hij telkens op het podium: 2de in de Giro van 2012, 3de in de Vuelta van 2012 en 3de in de Tour van dit jaar. Driemaal podium, maar driemaal geen winst. Dat is voor een groot deel te wijten aan zijn belabberde tijdritkwaliteiten. Pluspuntje voor de ‘Purito’: er is dit jaar maar één individuele tijdrit van een kleine veertig kilometer. Daartegenover staan elf aankomsten bergop, waar Rodriguez samen met zijn luitenant Daniel Moreno voor vuurwerk kan zorgen. Althans, als drie zware weken Tour de France niet op een gegeven moment door beginnen te wegen. Twijfels, twijfels, twijfels… Eén ding bestaat in ieder geval geen twijfel over: een Rodriguez in topvorm is bergop voor niemand bang.

Joaquim Rodriguez

Topfavoriet nummer drie is Alejandro Valverde. El Imbatido won de Vuelta in 2009, werd een jaar later voor twee seizoenen geschorst wegens betrokkenheid bij de dopingzaak Operacion Puerto, maar nam vorig jaar vrij snel na zijn terugkeer zijn plaats in de absolute wereldtop weer in. Dat resulteerde in een knappe tweede plaats – achter Alberto Contador – in een loodzware Vuelta, en dit jaar in een ijzersterke Tour, waarin enkel een lekke band zijn podiumaspiraties in de weg zat. Aan vertrouwen dus geen gebrek bij Valverde, die vooral op de lange beklimmingen een stuk sterker is geworden. Zijn ploeg Movistar geeft hem bovendien alom gerespecteerde knechten als Beñat Intxausti, Eros Capecchi en Sylvester Szmyd mee. Net als voor Rodriguez geldt echter ook voor Valverde dat hij al een zware Tour achter de rug heeft. Chris Froome toonde vorig jaar aan dat meestrijden om Tour- en Vueltawinst geen sinecure is. Kan Valverde het wel?

Valverde

**: Carlos Betancur, Bauke Mollema & Rigoberto Uran
Hét wielerland in opkomst van dit moment is zonder twijfel Colombia. In de afgelopen Tour de France toonde het Zuid-Amerikaanse land dat nog maar weer eens aan door met de piepjonge Nairo Quintana de tweede plek in het algemeen klassement voor zich op te eisen. Quintana zal in de Vuelta niet van de partij zijn, maar in zijn plaats staan er genoeg landgenoten te popelen om de uitmuntende prestaties voort te zetten. Eén van hen is Carlos Alberto Betancur. De nog maar 23-jarige kopman van AG2R La Mondiale brak tijdens de Giro d’Italia van dit jaar definitief door. Op Italiaanse wegen was hij bergop talloze malen in de aanval te zien, wat hem uiteindelijk de jongerentrui en een vijfde plaats in het eindklassement opleverde. Als vederlichte pocketklimmer is het parcours van deze Vuelta op het lijf van Betancur geschreven, en dat maakt hem ondanks zijn jonge leeftijd tot een zeer geduchte podiumkandidaat.

In de Tour werden ze nationale helden: Bauke Mollema en Laurens ten Dam. Het duo van Belkin streed lange tijd mee om het podium, en bracht daarmee de Nederlandse wielerfans in extase. Zowel ‘Bau’ als ‘Lau’ staan ook met klassementsambities aan de start van de Vuelta. Eerstgenoemde is de meest complete van de twee, en reed in 2011 al eens naar een knappe vierde plaats in de Spaanse rittenkoers, zijn beste resultaat in een grote ronde tot nu toe. Tegen de echte vedetten als Nibali, Rodriguez en Valverde komt de geboren Groninger doorgaans te kort, maar daartegenover staat wel zijn constantheid en enorme doorzettingsvermogen. Hij heeft natuurlijk al een zware Tour achter de rug, en het deelnemersveld in de Vuelta is niet van de poes, maar als alles meezit is Mollema in staat om als eerste Nederlander sinds Erik Breukinks derde plaats in de Tour van 1990 op het podium van een grote ronde te eindigen.

Mollema Ten Dam

Een andere Colombiaan van naam aan het vertrek is Rigoberto Uran. De gevleugelde klimmer is kopman bij het grote Team Sky en op papier misschien wel de belangrijkste uitdager van ‘De Drie Topfavorieten’. Net als voor de andere Colombianen geldt, is het parcours van deze Vuelta voor een erkend klimgeit als Uran ideaal te noemen. Met zijn zesentwintig jaar en acht profjaren in de benen beschikt Uran over meer ervaring en ‘body’ dan bijvoorbeeld de eerder genoemde Betancur. In mei van dit jaar resulteerde dat in een tweede plaats – achter Vincenzo Nibali – in het eindklassement van de bergachtige Giro d’Italia. Podium rijden in een grote ronde is dus niet nieuw voor de Colombiaan, die met landgenoot Sergio Henao aan zijn zijde bergop zonder meer de aanval zal kiezen.

Rigoberto Uran

*: Ivan Basso, Sergio Henao, Daniel Moreno & Samuel Sanchez
Een renner die in ieder geval over ervaring niet te klagen heeft, is Ivan Basso. De inmiddels 35-jarige Italiaan, kopman bij Cannondale, streed al in het begin van deze eeuw mee om het podium en later ook om de winst in grote rondes. Destijds nog met behulp van verboden middelen, maar nadat hij daar twee seizoenen schorsing voor kreeg, toonde hij met zijn Giro-zege in 2010 aan het ook zonder te kunnen. Inmiddels is de rek er bij Basso wel uit, en worden zijn prestaties minder en minder. Taai en constant blijft hij echter als geen ander, en in de afgelopen Ronde van Burgos (3de in de koninginnenrit) liet hij zien dat er nog wel degelijk rekening met hem gehouden moet worden.

Zijn naam passeerde al even de revue: Sergio Luis Henao. De 25-jarige Colombiaan is ploegmaat van Rigoberto Uran, en – hoe kan het ook anders – een fantastische klimmer. Zijn resultaten in grote rondes (9de in de Giro, 14de in de Vuelta en 16de in de Giro) kunnen voorlopig nog niet op tegen die van zijn kopman, maar dat Henao bergop zijn mannetje kan staan, is in de twee profseizoenen die hij nu achter de rug heeft wel duidelijk geworden. Samen met Uran kan hij een mooie tandem vormen, en in de derde week zal dan wel duidelijk worden wie van de twee over de beste papieren beschikt.

Een andere renner die in de schaduw van zijn kopman een top-5 klassering kan nastreven is Daniel Moreno. De vriend en luitenant van Joaquim Rodriguez toonde vorig jaar in de Vuelta al aan dat de aanwezigheid van zijn meerdere hem niet in de weg hoeft te zitten. Waar Rodriguez meestreed voor de eindzege, sleepte Moreno een knappe vijfde stek binnen. Begin dit jaar schreef de 32-jarige Spanjaard de Waalse Pijl op zijn naam door onder meer de eerder genoemde Colombiaanse klimmers Henao en Betancur af te troeven, en alvorens hij in de Tour enigszins teleurstelde met een zeventiende stek, werd hij in het Criterium du Dauphiné nog derde. Prestaties waar menig kopman jaloers op is…

Henao Moreno Betancour

Tot slot is er nog Euskaltel. De noodlijdende Baskische formatie met de fel oranje shirts, die in 2014 hoogstwaarschijnlijk niet meer in het peloton te zien zijn, is altijd prominent aanwezig wanneer het bergop gaat. In de Vuelta moeten Mikel Nieve en Samuel Sanchez deze traditie voortzetten. Eerstgenoemde is de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot één van de betere klimmers in het profpeloton. Hij won al koninginnenritten in de Vuelta (2010) en de Giro (2011) en werd na een sterke slotweek elfde in de afgelopen Tour de France. De erelijst van Sanchez spreekt nog een stuk meer tot de verbeelding: podium en vijf maal ritwinst in de Vuelta, podium en ritwinst in de Tour én de Olympische titel in 2008. De jaren beginnen te tellen voor de 35-jarige Spanjaard, maar in de slotweek van de Giro dit jaar liet hij toch weer iets van zijn oude glorie zien. Nog één maal schitteren zou een passend afscheidscadeau zijn voor zijn werkgever, en misschien zelfs wel voor zijn eigen loopbaan.

Samuel Sanchez

Overzicht
**** Vincenzo Nibali
*** Joaquim Rodriguez & Alejandro Valverde
** Carlos Betancur, Bauke Mollema & Rigoberto Uran
* Ivan Basso, Sergio Henao, Daniel Moreno & Samuel Sanchez

De tien belangrijkste outsiders
Laurens ten Dam (Belkin)
Jakob Fuglsang (Astana)
Tejay van Garderen (BMC)
Robert Kiserlovski (RadioShack-Leopard)
Rafal Majka (Saxo-Tinkoff)
Daniel Martin (Garmin-Sharp)
Mikel Nieve (Euskaltel)
Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff)
Michele Scarponi (Lampre-Merida)

Links
Officiële website
Deelnemerslijst

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.